Slovenija 25.5.2011 15:13

V ospredju letošnjega vileniškega festivala turška književnost

Ljubljana, 25. maja - Letošnja 26. izdaja mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica na Krasu potekala med 7. in 11. septembrom, prinaša okrogle mize, branja literatov z vsega sveta, knjižni sejem, kolokvij, predstavitev turške književnosti ter še več predvečerov po vsej Sloveniji.

Na predvečerih v Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, italijanski Gorici, Sežani, Biljah in Trstu ter na dogodkih rednega in spremljevalnega programa v Lipici, Štanjelu, Sežani, Lokvi, in jami Vilenica bo festival gostil več kot 30 avtorjev iz več kot 20 držav, poleg njih pa še vrsto akademikov, urednikov, založnikov in kulturnih posrednikov iz srednjeevropskih in drugih držav.

Kot je na današnji predstavitvi dejal predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih, je vileniški festival paradni konj društva, ki vsako leto znova ponese slavo v svet. Po uspešno izvedeni tematski trilogiji, ko se je festival posvečal avtorju, literarnim posrednikom in bralcu, letos postavlja v fokus formo festivala in literarnih nastopov pod geslom Beri v živo. V središču zanimanja bodo literarna branja, različni razmisleki o performativni naravi literature in literarno ustvarjanje Draga Jančarja.

V zbirki Antologije Vilenice bo letos izšla antologija sodobne turške literature z naslovom "Istanbul Turkusu (Prisluškujem Istanbulu), ki vključuje izbor klasičnih pesnikov in prozaistov 20. stoletja. Antologija bo zaradi finančnih težav letos izjemoma izšla konec avgusta.

Koordinatorka projekta "Read Me Live" Maja Kavzar je povedala, da projekt spodbuja medkulturni dialog, branje razume kot gradnik znanja in prenaša sporočilo, da knjiga premošča razlike med ljudmi. V okviru letošnjega festivala in projekta sodelovanja štirih evropskih festivalov, ki ga podpira Evropska komisija, se je odprla spletna stran žive literature "Read Me Live", na kateri so dostopni video posnetki branj dosedanjih gostov.

Okroglo mizo Srednjeevropske pobude bo vodil pesnik Gregor Podlogar, ki tudi sam išče inovativne in sveže načine literarnega nastopanja. Med razpravljalci bo Alberto Manguel, avtor knjige Zgodovina branja, ki velja za enega najboljših poznavalcev te problematike v svetovnem merilu.

Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev v skladu s statutom Vilenice podeli avtorju iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike. Letos bo nagrado prejel romunski pisatelj Mircea Cartarescu, podelili pa bodo še kristal vilenice, mlade vilenice in pisateljsko štipendijo za spodbujanje literarnega ustvarjanja in izmenjave mladih literatov iz Albanije, Belorusije, BiH, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Moldavije, Srbije in Ukrajine.

Festival bosta podaljšala nastop lanskega nagrajenca bosanskohercegovskega pisatelja Dževada Karahasana, ki bo predvidoma v novembru, in okrogla miza Kdo je lahko slovenski pisatelj?, ki bo 23. novembra v Trubarjevi hiši literature odprla temo tujih avtorjev, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji.