Slovenija 25.5.2011 16:02

Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejme Lojze Lebič

Ljubljana, 25. maja - Župančičevo nagrado za življenjsko delo prejme skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič. Za dveletno ustvarjanje pa bodo nagrajeni igralec Primož Bezjak, plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek in arhitekturni biro Sadar+Vuga. Nagrade bodo podelili 9. junija v Slovenskem mladinskem gledališču.

Ljubljana, NUK. Skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, NUK.
Skladatelj, dirigent in pedagog Lojze Lebič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Akademik Lojze Lebič, trikratni nagrajenec Prešernovega sklada in prejemnik Prešernove nagrade, je eden najpomembnejših skladateljev, ki komponira za vse vrste zasedb. Lebičeva glasba je avtorjeva osebna govorica, razpeta med zvočno silovitostjo in meditativno zadržanostjo, svetovljansko modernostjo ter zaverovanostjo v dediščino slovenske in drugih preteklih kultur, je zapisano v obrazložitvi nagrade.

Kot glasbeni pedagog je bil Lebič od leta 1972 profesor dirigiranja in metodike dela v ansamblih na Pedagoški akademiji v Ljubljani, od leta 1986 do upokojitve leta 1998 pa redni profesor za glasbeno teoretske predmete na Muzikološkem oddelku Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Med drugim je avtor odmevnega učbenika Osnove glasbene umetnosti.

Primož Bezjak je kot stalni član ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v preteklem dveletnem obdobju opozoril nase z več umetniško zrelimi igralskimi stvaritvami. Bezjak je po oceni strokovne žirije celovit umetnik, igralec, plesalec, koreograf in režiser, ki vedno avtorsko zaznamuje predstave.

Plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek sta v produkciji Plesnega teatra Ljubljana ustvarila presunljiv avtorski projekt Duet 012, v katerem po uvodnem plesnem filmu prepleteta plesne stile in tehnike ter skozi sodobni ples spregovorita o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi. Umetnika že več kot desetletje pomembno sooblikujeta dogajanje na slovenski sodobni plesni in gledališki sceni. Njuni avtorski, plesni, gledališki in koreografski projekti ju uvršajo med najvidnejše slovenske plesne ustvarjalce.

Arhitekturni biro Sadar+Vuga prejme nagrado za športno dvorano v Stožicah, ki je, kot piše v obrazložitvi, "igrivi športni palazzetto, prekrit z lahkotno ovalno kupolo, ki sloni na vitkem jeklenem paličju". Po mnenju žirije je dvorana prvi monumentalni urbani simbol iz časa samostojne države.

Letošnjo komisijo za najvišja priznanja ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture so sestavljali Milček Komelj, Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, Tomaž Toporišič, Gregor Pompe in Vojko Vidmar. Nagrade bo na junijski slovesnosti podelil ljubljanski župan Zoran Janković.

Lani je nagrado za življenjsko delo prejel teatrolog, kritik in književnik Vasja Predan, za ustvarjanje v minulih dveh letih pa so nagradili glasbenika Milka Lazar, pisatelja in urednika Slavka Pregla ter dramatika in režiserja Matjaža Zupančiča.