Slovenija 27.5.2011 5:30

Sterijino pozorje - iz Ljubljane Slovensko mladinsko gledališče

Novi Sad, 27. maja - V Novem Sadu te dni poteka 56. festival Sterijino pozorje. Selektorica festivala, ki predstavlja gledališko produkcijo v Srbiji, predstave iz tujine po delih srbskih avtorjev in dve gostovanji v netekmovalnem mednarodnem programu Krogi, je beograjska dramaturginja Ksenija Radulović. Iz Slovenije na festivalu sodeluje Slovensko mladinsko gledališče.

Slovensko mladinsko gledališče je na festivalu, ki se bo sklenil 3. junija, v petek gostovalo z avtorskim projektom Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, so sporočili iz gledališča. V selekciji Krogi bo uprizorjena še predstava Transfer! poljskega režiserja Jana Klate iz Wroclawa.

Frljić se bo predstavil tudi v tekmovalnem programu, in sicer z avtorskim projektom "Kukavičluk" (Strahopetnost), ki ga je ustvaril pod okriljem Narodnega gledališča v Subotici.

V tekmovalni program festivala so uvrščeni tudi Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, beograjski Atelje 212, Gledališče "Deže Kostolanji" iz Subotice, švicarska Comedie de Geneve in beograjski Zvezdara Teatar.

V žiriji 56. Sterijinega pozorja so filmski in gledališki režiser Goran Marković, dramaturginja, urednica in gledališka teoretičarka Alja Predan iz Slovenije, igralec Aron Balasz, gledališki režiser Miloš Lolić, teatrolog, upravnik in direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević, novinarka in gledališka kritičarka novosadskega Dnevnika Darinka Nikolić, slovenski dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko ter novinarka in kritičarka Judit Csaki z Madžarske, piše na spletni strani festivala.