Slovenija 26.5.2011 16:39

ZDUS zaskrbljen glede razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja ljubljanske Drame

Ljubljana, 26. maja - Na razrešitev Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana, ministrica je Bana razrešila v sredo, se je danes odzvalo tudi Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) in v zvezi z njo izrazilo zaskrbljenost.

Kot so zapisali, združenje "ne more in ne sme pasivno opazovati, kako politika samopašno posega v življenje in delo nekega gledališkega organizma in se s svojimi politično motiviranimi odločitvami postavlja nad gledališko stroko".

V društvu se ne strinjajo z odstavljanjem vodilnih gledaliških kadrov "čez noč od danes na jutri" in to brez upoštevanja pravnomočnih pogodb. Še bolj pa je po njihovem mnenju zaskrbljujoče imenovanje univerzitetnega diplomiranega pravnika za v.d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana.

Kot so še zapisali, si je Peter Sotošek, ki ga je ministrica imenovala za v.d. ravnatelja, po ministričinih besedah izkušnje na področju umetniškega vodenja pridobil v Slovenskem mladinskem gledališču. Po njihovem prepričanju pa je nepojmljivo, da je nekdo, ki opravlja posle kulturnega ministra, zmožen takega neprofesionalnega razmišljanja o delovanju profesionalnega gledališča.

Sami dvomijo, da si lahko pravnik, ki je bil dve leti in pol pomočnik gledališkega direktorja za finančne zadeve, pridobi toliko strokovnega znanja in izkušenj, da umetniško vodi gledališče in pomemben ansambel vrhunskih dramskih ustvarjalcev, kot ga ljubljanska Drama zagotovo ima.

Kot so zapisali, dvomijo tudi v to, da si bo Sotošek, kljub temu da pod pritiskom strokovne javnosti v medijih preklicuje željo po umetniškem vodenju, znal brez predhodnega posveta pri politiki "izbrati" umetniškega svetovalca.

Sprašujejo se, ali jim je ministrica za kulturo z izbiro pravnika za začasno ali dolgoročno vodenje gledališča morda želela sporočiti, da za umetniško vodenje ni potrebno strokovno znanje, ki si ga nekdo pridobi denimo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ali, še več, da tudi napake ministričinega kandidata, o katerih so brali v preteklosti, niso ovira za vodenje gledališča.

Sami menijo, da je izraz podpore Ivu Banu v strokovni javnosti in ansamblu dovolj zgovoren, da bi bilo vredno razmisliti o preklicu imenovanja vršilca dolžnosti in seveda o preklicu razrešitve Iva Bana z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana.