Svet 30.5.2011 5:00

Titova ladja kot razstavni prostor del historične avantgarde

Zagreb, 30. maja - Na Titovi ladji Galeb, privezani v reškem pristanišču, bo med 4. in 19. junijem na ogled razstava del z naslovom "Področje zastoja: Aktivistična umetnost" iz zbirke hrvaškega zbiratelja umetnin Marinka Sudaca. Na treh palubah ladje bo razstavljenih več kot 200 umetnin.

Razstava del historične avantgarde bo na ogled v še nekaterih hrvaških mestih in v Ljubljani, Sarajevu in Budimpešti. Poleg Sudaca je organizator razstave zagrebški Inštitut za raziskavo avantgarde in mesto Reka, kustos pa je Branko Franceschi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Galeba, ladjo, ki je dolga 116,7 in visoka 8,75 metra, so obnovili v reški ladjedelnici Viktor Lenac. Reška občina je v prenovo vložila 66.500 evrov. Na občini načrtujejo predelavo Galeba v luksuzno jahto, ki bi jo dali v najem, nekaj mesecev letno pa bi v reškem pristanišču opravljala vlogo plavajočega muzeja.

Ladja je bila zgrajena leta 1938 v ladjedelnici Ansaldo v Genovi za prevoz sadja. V drugi svetovni vojni so jo uporabljali za postavljanje min v Kvarnerju, leta 1944 pa je po napadu zavezniških bombnikov končala na dnu Jadrana. Ladjo so leta 1948 jugoslovanski delavci izvlekli na kopno, leta 1953 pa je postala Titova rezidenčno plovilo.

Galeba je konec 90. let prejšnjega stoletja kupil John Paul Papanikolau iz Grčije, potem ko je bila ladja več kot desetletje zasidrana v Boki Kotorski v Črni gori. Papanikolau jo je leta 2000 zaradi prenove pripeljal na Reko. Nato je je leta 2009 za 150.000 dolarjev (105.870 evrov) prodal mestni občini Reka. Hrvaško ministrstvo za kulturo je Galeba razglasilo za kulturno dediščino.

Tito je ladjo pogosto uporabljal za potovanja po svetu. Na Galebu je gostil tudi številne državnike.