Svet 30.5.2011 6:00

V Los Angelesu retrospektiva del vsestranskega Tima Burtona

Los Angeles, 30. maja - V Umetnostnem muzeju okrožja Los Angeles (Los Angeles County Museum of Art) je na ogled retrospektiva del Tima Burtona, posvečena njegovim celovečernim in animiranim filmom, ilustracijam, skicam, snemalnim knjigam, maketam, kostumom, lutkam, fotografijam in besedilom. Razstava z naslovom Fantastični svetovi Tima Burtona bo na ogled do 31. oktobra.

Italija, Benetke. Ameriški režiser Tim Burton. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser Tim Burton.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Tim Burton (1958), ki ga navdihuje popularna kultura, pravljično izročilo in gotska tradicija, je s svojim osebnim pristopom prenovil hollywoodsko žanrsko kinematografijo, so zapisali v muzeju.

Razstavljena in predvajana dela na retrospektivi, ki jo organizira Muzej moderne umetnosti iz New Yorka, prihajajo iz ustvarjalčeve osebne zbirke, studijskih arhivov in zasebnih zbirk Burtonovih sodelavcev.

"Mnogo ljudi pozna njegov stil. Razstava dokazuje, kako vztrajna je njegova vizija in kako jo lahko razberemo že od začetkov njegovega ustvarjanja, ko še ni razmišljal o ustvarjanju celovečernih filmov," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejala organizatorka retrospektive Britt Salvesen.

Ameriški filmski ustvarjalec se je na California Institute of the Arts izobrazil kot animator in delal pri Disneyjevih studiih, preden se je posvetil lastnemu filmskemu ustvarjanju. Njegov celovečerni debut je "Pee-wee's Big Adventure" (1985), med drugim je režiral še dva Batmana (1989 in 1992), Edwarda Škarjerokega (1990), nazadnje pa Alico v čudežni deželi (2010). Svoj manj znani film iz leta 1994 je posvetil življenju in delu Eda Wooda, "najslabšega režiserja vseh časov".