Slovenija 30.5.2011 13:26

Lutkovni bienale se po šestih letih vrača v Maribor

Maribor, 30. maja - V Lutkovnem gledališču Maribor bo med 21 in 25. septembrom potekal nacionalni lutkovni festival Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Bienale, ki predstavlja najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon, se tako po šestih letih vrača v Maribor, ki se od septembra lani ponaša z novim lutkovnim gledališčem.

Festival predstavlja jagodni izbor slovenskega lutkovnega gledališča, hkrati pa tudi možnost primerjave, strokovne izmenjave in druženja, pojasnjujejo v Lutkovnem gledališču Maribor.

Poleg uprizoritve 12 tekmovalnih predstav ter šestih v spremljevalnem programu bodo izvedli tudi posvet lutkovnih tehnologov, delavnico in pogovore o predstavah s pregledom slovenskega lutkovnega prostora.

Selektorica festivala je ponovno Amelia Kraigher, ki opaža, da "v ospredje vse bolj odločno stopajo stvaritve, ki jih je vredno doživeti zaradi njihove izpovedne moči in predvsem umetniške prepričljivosti, ne glede na to, katerim starostnim skupinam so (bile) v izhodišču namenjene".

Izbor je naredila na podlagi 52 prijavljenih predstav. "Marsikatera od njih na svoj izviren način prebija ustaljene predstave o lutkovnem gledališču in se podaja v polje raziskave neskončnih možnosti animiranih form," je v sporočilu za javnost zapisala selektorica.

Kot na prejšnjem bienalu se je tudi letos odločila nameniti posebno pozornost izbranemu umetniku, ki je v zadnjem obdobju še posebej opozoril nase s svojim delom. Tokrat se je odločila za glasbenika in ustvarjalca lutkovnih predstav Petra Kusa. Na festivalu bodo predstavili njegovo najnovejšo trilogijo Pojoči grad, ki zajema predstavo, razstavo in priročnik za gradnjo instrumentov v stripu.

Bienale, ki bo letos doživel 6. edicijo, poteka v organizaciji Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (ULU), ki združuje posameznike, ki se profesionalno ukvarjajo z lutkovno dejavnostjo. Ustanova od leta 2001 organizira lutkovni bienale kot osrednji lutkovni festival v Sloveniji s prerezom slovenske lutkovne ustvarjalnosti zadnjih dveh let.

Prvi festival je potekal v Mariboru, nato pa je gostoval tudi v Kopru, Ljubljani in Šmihelu na avstrijskem Koroškem. Odkar imajo mariborski lutkarji novo, sodobno gledališče, ki so ga septembra lani odprli v prenovljenem nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu, pa se ponovno vrača v Maribor.