Slovenija 30.5.2011 15:13

Operno-baletni ansambel naj bi se v prenovljeno hišo selil jeseni

Ljubljana, 30. maja - SNG Opera in balet Ljubljana naj bi se aprila letos preselila v prenovljeno stavbo, a se to do danes ni zgodilo. Sanacija odrske jame je končana, potekajo še finalna dela. Umetniška dejavnost je zato še vedno ohromljena, je na današnji novinarski konferenci aktualne razmere opisal ravnatelj Mitja Bervar. Selitev je napovedal za jesen.

Kot je povedal Bervar, so septembra lani prejeli pisno zagotovilo ministrstva za kulturo, da se bodo aprila letos preselili v hišo in imeli maja prvo premiero, toda zgodili so se stečaj Vegrada in težave okrog SCT. Ker od aprila niso v hiši, so ponovno morali prestaviti datume za vse leto in s tem spreminjati ves program, je pojasnil ravnatelj.

Po njegovih besedah so predvidevali, da bi se ansambli naselili v hišo s poletjem, a tudi temu ne bo tako; pred primopredajo je med drugim treba urediti še vso dokumentacijo, ki prav tako zahteva svoj čas. Bervar ima sicer ustna zagotovila ministrstva, da naj bi se to zgodilo jeseni, kar pa pomeni, da je sam začetek sezone vprašljiv. Upa, da bodo v hišo prišli vsaj konec jeseni in tako še v tem letu izvedli kakšno predstavo.

Ko so februarja letos sprejemali programski in finančni načrt, so sklenili, da ju bodo maja znova preučili in prilagodili trenutnim razmeram. Iz izkušenj se je, tako Bervar, izkazalo, da bosta spet potrebna rebalansa. Zato so se odločili, da programa nove sezone ne bodo predstavili maja, tako kot lani, pač pa septembra, "ko bodo stvari mnogo bolj jasne".

Rebalans programskega in finančnega načrta je vplival tudi na nekatere spremembe v umetniškem vodstvu. Ker umetniški vodja za področje opere Christophe Capacci glede na razmere ni mogel izpeljati zastavljenega programa, bo s koncem sezone zapustil to mesto v slovenski nacionalni operi, je povedal ravnatelj.

Bervar je opozoril tudi na to, da brez lastne hiše nimajo možnosti pridobivanja dodatnih sredstev s pomočjo dodatnih koncertov in predstav, kar pomeni, da morajo tudi brez nje poskrbeti za tri odstotke lastnih sredstev, ki jih potrebujejo za plače zaposlenih. Poleg tega je ministrstvo gledališčem izdalo priporočilo, naj zmanjšajo programske stroške in naj ne zaposlujejo novih ljudi, kar je še dodaten dejavnik pri načrtovanju nadaljnje operno-baletne dejavnosti.

Kljub temu so po njegovih besedah pripravljeni delati, kar nenazadnje dokazuje tudi statistika: število dogodkov v sezoni 2008/09 se je z 80 povečalo na 121 v sezoni 2009/10, število abonentov pa se je s 541 dvignilo na 831. In to brez hiše, je pristavil Bervar.