Slovenija 31.5.2011 11:47

Kiparske skice Jiržija Bezlaja v galeriji Zavoda za kiparstvo

Ljubljana, 31. maja - V galeriji Zavoda za kiparstvo na Križevniški 2 bodo kot prvo v ciklu kiparkekiparji.com odprli razstavo akademskega kiparja Jiržija Bezlaja z naslovom Skice. Postavitev bodo zaznamovali akti debelušk, kot jih umetnik imenuje, ki predstavljajo nov miselni preskok v njegovem umetniškem ustvarjanju. Razstavo bodo odprli drevi ob 19. uri.

Kot je ob razstavi zapisal Bezlaj, je sicer običajno, da avtor predstavi končno fazo ustvarjalnega procesa, ko je osnovno idejo pripeljal do stopnje, za katero se mu zdi, da dovršeno izraža njegov umetniški nazor, vendar pa se je sam tokrat odločil ravnati nasprotno ter pokazati začetno fazo, bežne skice.

Med skoraj 30-letnim preverjanjem smiselnosti uporabe kamna v kiparstvu si je Bezlaj zaželel najti v svojih kipih tudi sozvočje med preperevanjem kamna in staranjem človeškega telesa. Pričel je s hitrimi glinenimi skicami, v katerih si je skušal pojasniti značilnosti starajočega se telesa in kako se takšno telo poda osnovnemu značaju kamna.

Tokrat pa se, kot zatrjuje, ni loteval nikakršnih, niti likovnih niti vsebinskih vprašanj. Šlo je le za sproščeno, nepretenciozno igro v ateljeju. Za razstavljanje skic pa se je odločil, ker meni, da je mogoče občinstvu mestoma ponuditi tudi vpogled v iskanje, ne le v najdeno. Razstava bo odprta do 21. junija.

Jirži Bezlaj se je rodil leta 1949 v Ljubljani. Leta 1974 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V 80. letih minulega stoletja je začel s kiparjenjem v kamnu. Uporabljal je naravne prodnike, zatem pa so začele nastajati njegove skulpture okamnelih okostij, pri katerih se je zunanja podoba deloma neobdelane kamnine zlila z gradivom.