Na hitro prelistano 4.6.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. junija - Pri založbi Modrijan so izdali roman Drugo morje italijanskega pisatelja Claudia Magrisa, pri Mladinski knjigi roman angleškega pisatelja Iana McEwana Solar, pri založbi Učila International pa roman ameriške pisateljice Joyce Carol Oates Za kar sem živel. Pri založbi Karantanija so izšli pikantni citati slavnih osebnosti Je rekel ... je rekla ...

DRUGO MORJE - MAGRISOV ROMAN O ŽIVLJENJU PRIJATELJA PRIZNANEGA ITALIJANSKEGA MISLECA MICHELSTAEDTERJA

Protagonist Magrisovega romana Drugo morje je Enrico Mreule (1886-1959), prijatelj goriškega študenta Carla Michelstaedterja, ki se je po oddaji diplomske naloge - pozneje izdane v knjigi Prepričanost in retorika - po absurdnem sporu z mamo ustrelil. Takrat še nihče ni slutil, da bo Michelstaedter obveljal za enega ključnih italijanskih mislecev 20. stoletja. Prijatelja Carlo in Enrico sta se kot dijaka goriškega Staatsgymnasiuma skupaj s kolegi zbirala in debatirala o filozofiji, literaturi in umetnosti. Michelstaedter je zagovarjal filozofsko stališče, da prepričanost pomeni trenutek, ko imaš svoje življenje "v lasti" ter lahko polno in svobodno živiš v sedanjosti brez pričakovanj, hrepenenja ali želja, medtem ko je vse drugo retorika. Mreule je po prijateljevi smrti odpotoval v Patagonijo in se tam preživljal kot puščavniški pastir. Po desetih letih se je vrnil domov, se preselil v Savudrijo in tam vse do smrti živel zelo odmaknjeno. Magrisov roman, prežet z Michelstaedterjevo duhovno zapuščino, je prevedla Veronika Simoniti, ki je k delu prispevala tudi obširno spremno besedo. V slovenskem prevodu so na na voljo najpomembnejša dela Claudia Magrisa, rojenega leta 1939 v Trstu, in sicer: Habsburški mit v avstrijski moderni književnosti (1963), Trst, obmejna identiteta (1982), Donava (1986), El Conde (1993), Mikrokozmosi (1997), Razstava (2001), Na slepo (2005) in Saj razumete (2006). Magris je bil pred dvema letoma vileniški nagrajenec.

SOLAR - ROMAN O OBNOVLJIVI ENERGIJI, GLOBALNEM SEGREVANJU IN ZAPLETENIH ZAKONSKIH ODNOSIH

Tokratni roman enega najvidnejših sodobnih angleških pisateljev Iana McEwana (1948) je duhovita satirična pripoved o obnovljivi energiji, globalnem segrevanju in fiziku ter njegovih ženskah. Osrednja oseba romana Solar je Nobelov nagrajenec za fiziko Michael Beard, ki pripada vrsti moških, ne pretirano simpatičnih, pogosto plešastih, majhnih, debelih, a bistrih, ki pa začuda privlačijo določeno vrsto lepih žensk. Protagonistov peti zakon se končuje v agoniji neznosnega skupnega življenja pod isto streho z maščevalno ženo, ki mu prešuštvuje pred očmi. Obenem že dolgo ne dobi nobene pametne fizikalne ideje, zato njegov projekt vetrnih turbin golta vedno več državnega denarja. Odpravi se na Grenlandijo, da bi se na lastne oči prepričal o globalnem segrevanju, po vrnitvi pa v roke dobi zapiske nesrečno preminulega kolega, ob katerih se mu porodi zamisel o novi obliki pridobivanja obnovljive energije in s tem tudi zaslužka. Tokratno delo avtorja romanov, kot so Pokora, Amsterdam, Na obali Chesil, je prevedla Miriam Drev.

ZA KAR SEM ŽIVEL - FASCINANTNA ZGODBA OATESOVE O POSAMEZNIKOVI POTI DO USPEHA IN MORALNEM PROPADU

Za kar sem živel je kompleksna drama, v kateri se prepletajo teme korupcije, izsiljevanja in političnih škandalov s potovanjem v srce zapletenega in razrvanega človeka. Jerome Corcoran je vsaj na prvi pogled uspešen gradbenik in nepremičninski agent, mestni svetnik z obetavno prihodnostjo ter lastnik velike blagovne hiše. Čeprav misli, da je nesrečne dogodke iz otroštva na Irish Hillu pustil daleč za seboj, se med praznovanjem spominskega dne leta 1992 ta iluzija razbije na koščke. Ameriška pisateljica Joyce Carol Oates (1938) v fascinantni zgodbi o človekovi poti do uspeha in ceni, ki jo ta zahteva od njega, ostro izriše portret protagonistovega moralnega propada. Oatesova je sicer svojo prvo knjigo objavila leta 1963 ter od takrat izdala več kot 50 romanov. Več njenih knjig je bilo nagrajenih, tri - med njimi tudi pričujoč roman - so bile nominirane za Pulitzerjevo nagrado. Za kar sem živel v prevodu Jane Lavtižar je poleg romana Oni avtoričino edino prevedeno delo v slovenščino.

JE REKEL ... JE REKLA ... - KNJIŽICA PIKANTNIH CITATOV SLAVNIH OSEBNOSTI

Knjižica Je rekel ... je rekla ... prinaša izbor anekdotičnih domislic svetovno znanih osebnosti. Med njimi bo bralec našel izjave princa Charlesa, Margaret Thatcher in drugih državnikov, mislecev Friedricha Nietzscheja, Alberta Einsteina, Sigmunda Freuda in Carla Junga, pisateljev Georgea Orwella, Gabriela Garcie Marqueza, Jeanette Winterson, igralcev Kim Basinger, Sharon Stone, Robina Williamsa, pevcev Johna Lennona, Boba Dylana in drugih slavnih ljudi. Nekatere misli so hudomušne: "Edini čas za dieto je, ko čakaš, da se speče zrezek" (kuharica in TV zvezda Julia Child), najde pa se tudi kakšna trpka: "Čudno je biti tako znan, pa tako osamljen" (Einstein).