Svet 2.6.2011 6:00

V Hamburgu razstava del Williama Turnerja

Hamburg, 2. junija - V hamburškem razstavišču Buceriuis Kunst Forum je od danes na ogled razstava del angleškega slikarja Williama Turnerja (1775-1851). Postavitev skozi pet sklopov - voda, ogenj, zrak, zemlja in zlitje - predstavi razvoj Turnerja kot krajinarja, je v sredo pojasnila direktorica muzeja Ortrud Westheider.

Westheiderjeva je razstavo zasnovala skupaj z Ines Richter-Musso. Na njej je predstavljenih 95 slik in akvarelov, ki so jih za to priložnost posodile londonska galerija Tate in še nekaj drugih svetovnih galerij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

William Turner se je rodil v Londonu. Študiral je na tamkajšnji Kraljevi akademiji, kjer je bil pozneje profesor perspektive. Bil je predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nizozemskih slikarjev Van de Velde.

Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog. Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionzima, pri njem so se zgledovali tudi pointilisti. Značilni primeri njegovega abstraktnega razkošnega barvnega izraza zadnjega obdobja so slike Snežni metež (1842), Sončni zahod v Benetkah (1943) in Sončni vzhod na gradu Norham (1835-45).

Razstava z naslovom William Turner - slikar elementov bo v Hamburgu na ogled do 11. septembra. Nato bo postavljena še v poljskem Krakovu in angleškem mestu Margate.