Svet 3.6.2011 5:00

Nova Zelandija 2012 gostja Frankfurtskega knjižnega sejma

Frankfurt/Auckland, 3. junija - Nova Zelandija bo prihodnje leto častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma. Dogovor o tem je med obiskom v Aucklandu v sredo podpisal direktor tega največjega knjižnega sejma na svetu Jürgen Boos. Kot je ob tem povedal, bodo Novo Zelandijo v ospredje postavili zaradi vznemirljive mešanice evropskih korenin in domorodnih tradicij v literaturi.

"Nova Zelandija ponuja kulturno izkušnjo izjemne intenzivnosti," je še povedal Boos, ki ga je v Aucklandu spremljal nemški zunanji minister Guido Westerwelle. "Multikulturna identiteta Nove Zelandije temelji na zanosu polnih zgodbah, pa če so te posredovane ustno ali pisno, če so zapete ali posnete na filmski trak," je po poročanju tujih tiskovnih agencije še ocenil Boos.

Boos je tudi naštel nekaj svetovno znanih pisateljev, kot so Katherine Mansfield, Michael King, Janet Frame, Keri Hulme in Alan Duff. Omenil je tudi pesnika Honeja Tuwhara, ki je prvi prevedel maorske verze v angleščino, in romanopisca Witija Ihimaero. Ob tem je obžaloval, da je bila le peščica novozelandskih avtorjev prevedena v nemščino - prav to pa bi lahko morda spremenil knjižni sejem.

Frankfurtski sejem bo leta 2012 potekal med 10. in 14. oktobrom. Letos bo sejem med 12. in 16. oktobrom, častna gostja pa bo tokrat Islandija. Leta 2013 bo častna gostja Brazilija. Tradicijo častnih gostij v Frankfurtu gojijo od leta 1976.