Slovenija 6.6.2011 11:46

Na ministrstvu se je začel Teden kulturnih misli

Ljubljana, 6. junija - Na ministrstvu za kulturo se je dopoldne začel Teden kulturnih misli. Kot je za STA povedala generalna direktorica direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve na ministrstvu Sonja Kralj Bervar, želi tako ministrstvo zainteresirani javnosti predstaviti predlog ciljev in ukrepov za pripravo novega Nacionalnega programa za kulturo 2012-2015.

Ljubljana. Direktorica direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve Sonja Kralj Bervar. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Direktorica direktorata za kulturni razvoj in mednarodne zadeve Sonja Kralj Bervar.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ministrstvo želi po njenih besedah s Tednom kulturnih misli po posameznih področjih z zainteresirano javnostjo preveriti, če so pričakovanja javnosti dovolj jasno nagovorjena s predlogi ciljev, ki jih predstavljajo. Posvetu bo sledila priprava ciljev v strokovnih službah ministrstva. Sicer pa na ministrstvu želijo, da bi lahko predlog Nacionalnega programa za kulturo 2012-2015 predložili vladi v obravnavo še pred poletnimi počitnicami.

Ministrstvo je sicer po besedah Kralj Bervarjeve s pripravo analize stanja na področju kulture začelo že lani oktobra. Analiza je zajela desetletno obdobje, v njej pa so po posameznih področjih predstavljeni tudi cilji za prihodnji Nacionalni program za kulturo 2012-2015, kot so jih videle strokovne službe ministrstva za kulturo.

Opozorila je, da je analiza zajela le podatke za tisti del dogajanja v kulturi, ki je sofinanciran iz državnega proračuna, si pa želijo, da bi lahko v prihodnji analizi zajeli tudi podatke lokalnih skupnosti, ki so sicer avtonomne in ministrstvu niso dolžne posredovati podatkov.

Analizi je sledila javna razprava, na katero je prišla množica odzivov na različna področja, s predlogi kakovostnih dopolnitev tako analize kot ciljev. Strokovne službe ministrstva so jih vključile v gradivo in tako so sedaj na spletni strani ministrstva objavljeni analiza stanja, dopolnjena z odzivi in s podatki za leto 2010, ter dopolnjeni predlogi ciljev in ukrepov novega Nacionalnega programa za kulturo, s katerim začenjajo danes nov krog posvetov.

Predstavitve bodo potekale do četrtka, 9. junija, v sejnih dvorana ministrstva na Maistrovi ulici 10 in Metelkovi ulici 4, vsak dan s pričetkom ob 10. uri. Predstavitvam predlaganih ciljev in ukrepov na posameznih področjih kulture bodo sledile razprave.

Na Maistrovi je dopoldanska razprava, ki jo vodi Kralj Bervarjeva, posvečena mednarodnemu sodelovanju, na Metelkovi po vzporedno teče razprava o knjižnični dejavnosti. Popoldne bo beseda tekla o medijih in avdiovizualni kulturi ter knjigi. V torek bo razprava posvečena uprizoritvenim, glasbeni, vizualni in intermedijski umetnosti ter arhivom, v sredo kulturni dediščini, kulturnim pravicam manjšin, podpori izobraževanju, usposabljanju in raziskovanju in ljubiteljskim kulturnim dejavnosti. V četrtek bo na vrsti še posvet z nevladnimi organizacijami in sindikati.