Slovenija 8.6.2011 4:00

V Izoli se začenja sedma edicija filmskega festivala Kino Otok

Izola, 8. junija - V izolskem letnem kino Manzioli se bo ob 21. uri s projekcijo filma Brez strahu italijanskega režiserja Piergiorgia Gayja začela sedma edicija mednarodnega filmskega festival Kino Otok. Na več izolskih prizoriščih bo do 12. junija prikazal več kot 40 filmov. Pod imenom Otok v Ljubljani bo z devetimi filmi gostoval tudi v prestolnici, v Kinodvoru.

Obmorski filmski festival plemenitijo raznovrstne sekcije in gosti z vsega sveta. Med gosti - avtorji, producenti, publicisti, direktorji in selektorji festivalov - je vredno opozoriti na nekaj imen, ki predstavljajo vrh sodobne filmske umetnosti, so sporočili organizatorji. Poleg Gayja, avtorja otvoritvenega filma, bo iz Italije prišel še Michelangelo Frammartino, s Šri Lanke pa bo prispel Prasanna Jayakody, ki bo predstavil dva celovečerca, Sankara in Karma.

Iz Rusije bo s filmom Tihe duše gostoval Aleksej Fedorčenko, odkritje zadnjega beneškega festivala, med gosti bodo tudi večkrat nagrajevani avtorji, Filipinec Francis Xavier Pasion, Argentinec Mauro Andrizzi, Poljak Marcin Wrona, nemški Američan Lawrence Tooley, čudežni deček hongkonškega filma in literature Pang Ho-cheung ter srbski režiser Nikola Ležaić, zato ni pretirana ocena, da gre za najmočnejšo zasedbo gostov doslej, so še zapisali organizatorji.

Izbor filmov pod imenom Trgatev letos ne bo potekal v tekmovalni obliki, saj se je položaj filmov iz Afrike, Azije, Latinske Amerike in Vzhodne Evrope v Sloveniji od začetkov festivala bistveno izboljšal, je pojasnila direktorica festivala Lorena Pavlič. Animirani filmi Animateke so že od samega začetka del programa. Potekal bo tudi medregijski program Dobri sosedje, kajti od začetka Kino Otok sodeluje s festivali in organizacijami iz sosednjih dežel.

Sedma edicija festivala prinaša še nekaj novosti: vključen je otroški program Kinobalon, Kino Otoku pa se spet pridružuje Slovenska kinoteka, kjer v juniju in juliju poteka retrospektiva lani preminulega francoskega cineasta Erica Rohmerja. Na obmorskem Otoku bo predvajana mojstrova klasika iz leta 1983 Pauline na plaži. V filmu je nastopila njegova muza, Amanda Langlet, ki bo prišla v Izolo.