Slovenija 7.6.2011 14:23

Letošnji Jazz festival Ljubljana tudi v Kinu Šiška

Ljubljana, 7. junija - V prestolnici bo od 29. junija do 2. julija potekal 52. jazz festival Ljubljana. Med novostmi letošnje izdaje je vodja festivala in jazzovskega programa v Cankarjevem domu Bogdan Benigar na današnji novinarski konferenci izpostavil novo prizorišče, to je Kino Šiška. Sokurator festivala je Pedro Costa, soustanovitelj portugalske založbo Clean Feed.

Kot enega od vrhuncev festivala je Benigar izpostavil festival v festivalu "Clean Feed", ki bo 1. julija v Cankarjevem domu. Na njem se bodo predstavili različni glasbeniki, ki snemajo za založbo Clean Feed. Dva koncerta bodo tudi posneli, občinstvo pa bodo skušali pritegniti tudi s kulinarično ponudbo s Portugalske.

Tako bo ob 18.30 v Klubu CD nastopil Bernardo Sassetti Trio. Ob 20.30 bo v Linhartovi dvorani nastopil basist Chris Lightcap s svojo zasedbo Bigmouth, ob 22. uri mu bo prav tako v Linhartovi dvorani sledil Angels Octet, ob 23.30 pa bo v Klubu CD nastopil še Tony Malaby's Tamarindo trio.

Festival bo 29. junija ob 18. uri odprla fotografska razstava Petre Cvelbar v Mali galeriji, ki ji bo ob 19.30 sledil koncert tolkalca Zlatka Kaučiča. Ta bo v Linhartovi dvorani premierno predstavil delo Polja T.S., posvečeno preminulemu novinarju Vala 202 Tomažu Simonu. Kaučič bo nastopil s svojo skupino Kombo, godalnim orkestrom RTV Slovenija ter gostoma, trobentačem Herbom Robertsonom in pianistom Brunom Cessellijem.

Benigar je izpostavil še zaključni koncert 2. julija v Križankah, ki bo, kot je dejal, zelo kompleksen in bo zadovoljil različne glasbene okuse. Ob 20. uri bo nastopil Charles Lloyd New Quartet, ob 21.30 Mia Žnidarič & Steve Klink International Band, ob 23. uri pa Maria Joao.

Mii se bodo v Križankah pridružili Steve Klink (klavir), Davor Križič (trobenta), Herwig Gradischnig (saksofon), Martin Gjakonovski (bas) in Mario Gonzi (bobni). Kot je povedala, si je že od nekdaj želela nastopiti v Križankah s programom, ki ga ima rada in ki ga izbere sama. Predstavila bo svojo novo, že 12. ploščo z naslovom "Love You Madly".

Svoj najnovejši projekt bo na festivalu predstavil tudi kontrabasist, skladatelj in aranžer Robert Jukič, ki se po letih eklektičnega stapljanja žanrov z novim projektom "Operation Charlie" vrača v tradicionalnejšo jazzovsko govorico, spojeno s sodobnim in svobodnejšim pristopom, ki je močno zaznamoval tudi njegove prve plošče. Nastopil bo 30. junija na dvorišču Kina Šiška, kjer bodo, kot je poudaril Benigar, skušali predvsem ustvariti ozračje družabnosti.