Slovenija 8.6.2011 12:35

V DZ obeležili dan Primoža Trubarja

Ljubljana, 8. junija - Ob dnevu Primoža Trubarja, 8. juniju, je parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino dopoldne pripravil proslavo v preddverju velike dvorane državnega zbora. Podpredsednik DZ Miran Potrč je v svojem nagovoru izpostavil, kako pomembno je utrjevati vlogo in pomen Trubarja kot osrednje osebnosti slovenskega protestantizma in reformacije.

Kot je dejal, Slovenci nismo velik narod, toda v svoji zgodovini smo imeli velike ljudi in velika dejanja in prav bi bilo, da smo nanje ponosni, da objektivno prikazujemo in častimo njihov pomen in da njihovo resnično vrednost prenašamo mladim rodovom.

Slednje mora po Potrčevih besedah veljati tako za starejšo kot tudi za našo polpreteklo zgodovino. Izpostavil je, da sta za obstoj in razvoj Slovencev v vsej naši zgodovini posebej pomembno vlogo vedno imela slovenski jezik, njegovo ohranjanje in bogatenje, v novejši zgodovini pa tudi odporništvo in boj za našo nacionalno svobodo in razvoj.

Državni zbor je novi državni praznik, dan Primoža Trubarja, sprejel junija lani. Pobudo za uzakonitev praznika Primoža Trubarja mu je posredoval predsednik slovenskega centra PEN Tone Peršak, in sicer na podlagi pisma tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, je še povedal Potrč.

Predsednica odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino Majda Potrata pa je poudarila, da nas je Trubar s svojim najbolj znanim geslom "stati in obstati" spremljal na naših vsakdanjih poteh. Izpostavila je njegovo znanje, ki je daleč presegalo izobrazbo takratnega duhovništva, pa tudi njegov glasbeni in govorniški dar ter vztrajnost, zgovornost, pa tudi polemičnost in šegavost, ki odsevajo iz vsega njegovega dela. Kot je poudarila, je bilo Trubarjevo delovanje in pisanje v nenehni zvezi z vso tedanjo evropsko miselnostjo.

V posebno čast pa si šteje, da so "500 let po Trubarjevem rojstvu premagali vse razpoke, ki so bile v odnosu do tega velikega Slovenca, in počastili njegov spomin".

Kulturni program sta soustvarila oktet Lipa iz Trebnjega pod vodstvom Toneta Strmoleta in recitator Luka Bregar s Trubarjevim besedilom.