Slovenija 8.6.2011 15:31

Vodja mariborske opere zapušča položaj

Maribor, 8. junija - Janko Kastelic s koncem avgusta zapušča mesto umetniškega direktorja Opere SNG Maribor, ki ga je zasedel septembra 2008. Kot so pojasnili v gledališču, Kastelic odhaja iz osebnih razlogov, pogodbo o sodelovanju pa bodo sporazumno predčasno prekinili.

Kastelic je javnost o svojem odhodu obvestil danes. "V tem obdobju smo v Operi Maribor s skupnimi močmi naredili razmeroma veliko estetskih prebojev in razširili svoj repertoar, kar je opazila tudi mednarodna publika in strokovna kritika," je zapisal v sporočilu za javnost, po telefonu pa ni bil dosegljiv.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker bo kmalu imenoval novega umetniškega direktorja. Pogovori naj bi že potekali, zaenkrat pa v gledališču še ne želijo govoriti o imenih. V vsakem primeru odhod Kastelica naj ne bi imel večjih posledic za program opere, saj se sezona končuje, novo sezono pa bo prevzel že novi vodja.

Mariborski operni ansambel je v tem mesecu načrtoval veliko turnejo po Japonski, ki pa so jo zaradi težav po potresu v tej državi prestavili na leto 2013.

Janko Kastelic je študiral dirigiranje, glasbeno teorijo in kompozicijo ter klavir na Fakulteti za glasbo Edwarda Johnsona Univerze v Torontu. Po študiju se je vrnil v Evropo, kjer je delal kot korepetitor in dirigent v Ljubljani, Parizu in na Dunaju. Med drugim je leta 2002 nastopil mesto asistenta in zborovskega dirigenta Dunajske državne opere, kjer je bil izvoljen tudi za enega od glasbenih vodij otroške operne šole.