Slovenija 9.6.2011 6:00

Ob mednarodnem arhivskem dnevu v slovenskih arhivih dan odprtih vrat

Ljubljana, 9. junija - Na današnji mednarodni dan arhivov bodo v Sloveniji vrata odprli številni pokrajinski in zgodovinski arhivi, pa tudi osrednji Arhiv RS. 9. junij je mednarodni arhivski dan, ker je bil na ta dan leta 1948 pod okriljem Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesca) ustanovljen Mednarodni arhivski svet.

Po slovenskih pokrajinskih in zgodovinskih arhivih bodo zato organizirali vodene oglede arhivov, številna predavanja in razstave.

Arhiv Republike Slovenije tako v prostorih arhiva na Zvezdarski ulici v Ljubljani med drugim pripravlja predstavitev arhivske dejavnosti v Slovenji in regionalnih arhivov ter deklaracije Mednarodnega arhivskega sveta. Prav tako organizirajo vodeni ogled arhivskih prostorov ter projekcijo izbora filmov, ki jih hrani Slovenski filmski arhiv.

V Zgodovinskem arhivu Ljubljana bo na ogled razstava Špital, hiša na robu družbe. Dan odprtih vrat bo tudi v Nadškofijskem arhivu Ljubljana, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali skladiščne prostore arhiva in razstavo zanimivejših primerkov arhivskega gradiva.

Vodene oglede arhivskih skladišč bodo organizirali tudi v večini drugih pokrajinskih in zgodovinskih arhivov. V Pokrajinskem arhivu Koper pa se bodo obiskovalci poleg tega lahko razgledali po razstavi Koprska pisna dediščina in obiskali kaligrafsko delavnico.

Zgodovinski arhiv Celje med drugim organizira obsežen program za predšolske in šolske otroke, katerim bodo med drugim predstavili poklic restavratorja. V Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici pa bodo predstavili razstavo Slovenska pomlad na Goriškem 1987-1991.

Vpogled v arhivska skladišča bodo obiskovalcem omogočili tudi v Zgodovinskem arhivu Ptuj, kjer bodo med drugim predvajali tudi kratkometražne filme Štajerska v filmskih obzornikih.