Slovenija 9.6.2011 12:16

Koroško kulturno poletje kot kakovosten odmik od ostalih družabnih prireditev

Slovenj Gradec, 9. junija - Poletno dogajanje na Koroškem bo tudi letos popestril festival Koroško kulturno poletje, ki po besedah projektnega vodje festivala Ivana Plevnika predstavlja kakovosten odmik od ostalih družabnih prireditev v regiji. Sedmi festival po vrsti prinaša 39 večinoma brezplačnih prireditev, ki bodo potekale na več lokacijah v štirih koroških mestih.

V Dravogradu, Radljah ob Dravi, Ravnah na Koroškem in Slovenj Gradcu se bo od 11. junija do 16. septembra odvila vrsta večinoma glasbenih nastopov različnih zvrsti domačih in tujih umetnikov. V Dravogradu med drugim 2. julija ponovno organizirajo Zlatno trubo Guče in ob tem državno tekmovanje malih slovenskih trobilnih orkestrov, katerega zmagovalec bo lahko nastopil na festivalu v srbski Guči.

V Slovenj Gradcu se bo 24. junija predstavil Simfonični orkester RTV Slovenija s klasičnim Vivaldijevim delom Štirje letni časi, dva dni kasneje pa bo v atriju graščine Rotenturn nastopil zbor Carmina Slovenica s programskim sklopom Na juriš in the mood!. Graščina bo tudi prizorišče nastopov tujih umetnikov, med drugim je za 30. junij napovedan koncert Egiptovskega filharmoničnega komornega orkestra, dan kasneje pa še folklorne skupine Trakija iz Bolgarije.

V Radljah ob Dravi bodo poletno dogajanje začeli to soboto s koncertom slovenskih popevk v izvedbi tamkajšnjega Mestnega pihalnega orkestra in pevskih gostov. Čez poletne mesece bodo organizirali še likovni tabor, lutkovno predstavo, glasbene nastope in druge dogodke.

Kar 13 dogodkov se bo zvrstilo na Ravnah na Koroškem, kjer bo za začetek, 17. junija, s Pihalnim orkestrom železarjev Ravne nastopil Oto Pestner. Med drugim bosta nastopila še basbaritonist Juan Vasle in Big Band VOX iz Velenja, program pa predvideva tudi likovno in fotografsko razstavo, predstavo uličnega gledališča in prireditve za otroke.

Projektni vodja Koroškega kulturnega poletja Ivan Plevnik iz Regionalne razvojne agencije Koroška, ki je program prireditev predstavil na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu, meni, da je festival po šestih letih upravičil svoje poslanstvo. Korošci so ga po njegovih besedah sprejeli za svojega, kar potrjujeta obisk, ki je iz leta v leto večji, in pohvalne izjave naključnih obiskovalcev v medijih. Festival je v šestih letih obiskalo okrog 60.000 obiskovalcev, tudi letos jih pričakujejo okrog 10.000.

Vrednost letošnjega festivala je ocenjena na 75.000 evrov, kar predstavljajo sredstva občin in donatorjev. Prireditve v posameznih mestih organizirajo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - območna izpostava Dravograd, zavod ŠKTM iz Radelj ob Dravi, Kulturno društvo Slovenj Gradec in Koroški zavod za kulturo Ravne na Koroškem.