Slovenija 10.6.2011 4:00

Na Prešernovem trgu začetek Junija v Ljubljani

Ljubljana, 10. junija - Tretji Festival Junij v Ljubljani bo drevi ob 21. uri na Prešernovem trgu uvedla baletna predstava Romeo in Julija Državnega gledališča na Gärtnerplatzu in TanzTheatra München. Na osrednjem ljubljanskem trgu se bodo do 23. junija zvrstile številne plesne in gledališke predstave ter koncerti. Vseh 65 prireditev bo brezplačnih.

Pri ustvarjanju letošnjega programa sodeluje 25 institucij. Med njimi izstopa gostovanje omenjenega münchenskega plesnega gledališča s petimi ponovitvami dveh "večnih ljubezenskih zgodb": baletna predstava Romeo in Julija bo na sporedu tri, Sen kresne noči pa dva večera.

Poleg münchenskega baleta bo že tradicionalno nastopil tudi ljubljanski balet. SNG Opera in balet Ljubljana se bo predstavila z dvema produkcijama, z baletnim večerom koreografij Twyle Tharp in Dinka Bogdanića z naslovom Pod zvezdami in z dolgoletno uspešnico Picko in Packo, ki je namenjena najmlajšim.

Prireditev bo letos ustregla tudi zahtevnejšim gledališkim sladokuscem. Med drugim se bo Slovensko mladinsko gledališče predstavilo z odmevnim gledališko-glasbenim projektom Krizantema na klavirju, ki ga je navdihnila poezija Svetlane Makarovič, v izvedbi letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Janje Majzelj. EnKnapGroup pa bo ljubiteljem plesa uprizorila predstavo 10 min južno, koreografski omnibus petih koreografov.

V sklopu festivala bodo letos prvič obeležili mednarodni dan glasbe, ki bo 21. junija. Koncerti v živo bodo tega dne preplavili ljubljanske ulice, parke, mostove in igrišča. Letošnja novost je tudi postavitev odra na Tromostovju s sedeži proti Stritarjevi ulici, ki bodo omogočali pogled na Frančiškansko cerkev.

Junij v Ljubljani pripravljajo Mestna občina Ljubljana, javni zavod Turizem Ljubljana in Festival Ljubljana.