Slovenija 10.6.2011 9:57

Večer: Akademiki vedo (naj)več (10. 6.)

Maribor, 10. junija - V družbah brez prestiža in smisla za dodano vrednost je vsak tak korpus izbrancev vnaprej obsojen na kritike z vseh strani in tipične utilitaristične pomisleke v slogu, kaj nam je tega treba - ob vseh osemdesetih (sic!) v javnem zavodu EPK v Vetrinjskem dvorcu, o Akademiji Evropske prestolnice kulture v Večeru piše Melita Forstnerič Hajnšek.

A če bi iskali - kot je politična moda ta čas - tukajšnje društvo modrecev s kredibilnostjo in resničnostjo veljavo, pa tudi ideološko pisano in ustvarjalno polivalentno, boljšega nabora zagotovo ne bi našli. Resnično gre za deveterico zaslužnih, brez rezerve spoštovanja vrednih in zvečine tudi mednarodno uveljavljenih imen, piše Forstnerič Hajnšekova.

Člani akademije EPK so svetovno znana pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, vrhunska igralka Milena Zupančič, filozof dr. Mladen Dolar, akademik, pesnik Tomaž Šalamun, akademik, slovenist Matež Kmecl, akademik, pisatelj Drago Jančar, pesnik Andrej Brvar, zgodovinar in slovenist ddr. Igor Grdina in svetovno znani oblikovalec Oskar Kogoj.

Zgolj zlonamernežem in poklicnim nergačem bi bilo tako ugledno telo lahko problematično. Drugače pa je, ko motrimo z distance zadnje srečanje vodstva zavoda EPK z epekajevskimi akademiki. Kot beremo v poročilih z dogodka, so "člani akademije pohvalili izjemen program in pozvali odgovorne na vseh ravneh, da projekt podprejo".

Lepo, a malce nekdo vendarle prehiteva po desni. Ali je svet zavoda že sprejel, preučil 90 projektov, za katere so namenili menda pet milijonov evrov? Kolikor vem jih ni. Menda je Čander akademikom predstavil "zaenkrat znani program". Tudi če je tako, je vendarle prejudicirno vsako javno izvajanje o nečem, česar ne pozna še nihče. Prvi mož Vetrinjskega dvora je omenjal september kot mesec javne objave konkretnega programskega koncepta. A očitno nekje v medprostorju in za posvečene že obstaja. Kar je lahko spodbudno, a če tudi vsi drugi poklicani in vpleteni vedo, o kakšnih programih je beseda.

Ko bomo tudi neposvečeni poznali 90 veličastnih izbranih projektov, se bomo lahko strinjali z akademiki EPK, dotlej pa se lahko tolažimo z amaterskimi epekajevskimi filmčki o brazdah, ključih, hišnikih in pikah nogavičkah "na dotik". In zaman čakamo na blagovno znamko EPK v mariborskem turizmu, sklene komentatorka.