Slovenija 10.6.2011 10:31

Štrekljeva nagrada letos v roke Engelbertu Logarju

Komen, 10. junija - Na Gorjanskem bodo v nedeljo podelili Štrekljevo nagrado, poimenovano po etnologu, jezikoslovcu in zbiratelju ljudskega blaga Karlu Štreklju. Enajsto nagrado so letos namenili koroškemu Slovencu Engelbertu (Berteju) Logarju, znanemu predvsem po zbirki osmih zvezkov Vsaka vas ima svoj glas ter zbirki Pesmi in glasba z južne Koroške.

Engelbert Logar je od leta 1986 dalje zaposlen na Inštitutu za glasbeno etnologijo Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Kot poznavalec ljudske pesmi in strokovnjak na glasbenem področju je sodeloval na mnogih simpozijih in kongresih v Avstriji in raznih drugih državah Srednje Evrope, so na občini Komen zapisali v utemeljitvi.

Že v času študija je Bertej Logar začel sodelovati s Krščansko kulturno zvezo (KKZ) v Celovcu. Od leta 1984 je za oddelek za narodopisje pri KKZ zbiral, presnemaval in transkribiral posnetke ljudskih pesmi, ki jih je v 50. letih posnel v Podjuni Jerko Bezič, in pesmi, ki jih je v 60. letih po vsej Koroški posnel France Cigan. Na ta način je Logar ustvaril oziroma uredil temelj tonskega arhiva pri KKZ.

Po ustanovitvi Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik v letu 1992 je tonski arhiv prevzel inštitut. V letu 2009 je Logar za inštitut Urban Jarnik tonsko gradivo presnel v digitalno obliko. Logar obiskuje tudi posameznike, družine in glasbene skupine ter dokumentira, zapisuje in snema pesmi, ki jih pojejo in poznajo.

V svojem delovanju kot vodja različnih pevskih skupin in zborov je priredil vrsto ljudskih in poljudnih pesmi za domače pevske skupine, uglasbil pa je številne pesmi domačih koroških avtorjev. Za te posebne zasluge bil odlikovan z državnim priznanjem republike Avstrije "Walter Deutsch Staatspreis".

Podelitev Štrekljeve nagrade, ki jo običajno podeljujejo na dvorišču Štrekljeve domačije, bo letos v kulturni dvorani na Gorjanskem pri Komnu v nedeljo ob 17. uri.