Slovenija 10.6.2011 10:27

Sottlerjeva med finalisti natečaja "Getting Inside The Outsider"

Ljubljana/London, 10. junija - Ilustratorka Alenka Sottler je ena od šestih finalistov natečaja za knjižne ilustracije "Getting Inside The Outsider" (Vstopiti v Tujca), ki sta ga oktobra razpisali londonska House of Illustration in založba The Folio Society. Na natečaj je prispelo 650 ilustriranih upodobitev treh ključnih prizorov in naslovnice romana Alberta Camusa Tujec.

Ljubljana, Cankarjev dom. Ilustratorka Alenka Sottler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Ilustratorka Alenka Sottler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Sottlerjevo je vest o uvrstitvi v finale dosegla v četrtek. Za STA je povedala, da je uvrstitev izjemen dosežek za prepoznavnost slovenske ilustracije v svetu. Ilustracija je bila v primerjavi s slikarstvom in ostalimi likovnimi zvrstmi zapostavljena, šele zadnja leta pa se ji prepoznava pravo vrednost. "Ilustracija je tista, ki lahko globalno spregovori v jeziku, ki ga vsi razumejo," je poudarila Sottlerjeva, ki je za svoje ilustracije nominirana tudi za nagrado Hansa Christiana Andersena.

"Ko sem na Blogu 3x3 Magazina prebrala, da je razpisan natečaj za ilustriranje Camusovega romana Tujec, nisem niti za hip oklevala. Kljub izjemno natrpanem urniku sem preprosto vedela, da moram biti del tega procesa, te enkratne priložnosti in motivacije, da se mesec dni družim s tem genialnim besedilom in s Camusom kot s človekom," je Sottlerjeva na prošnjo organizatorjev natečaja zapisala, kaj jo je pritegnilo k sodelovanju.

Žirijo so sestavljali priznani angleški ilustrator Quentin Blake, pisec in igralec Simon Callow in večkrat nagrajena ilustratorka Laura Carlin. Poleg Sottlerjeve so finalisti še Chungwoon Choi, Georgina Hounsome, Anne-Marie Jones, Joseph Melhuish in Matthew Richardson.

Zmagovalca natečaja bodo 4. julija razglasili v Londonu. Le-ta bo prejel naročilo, da za 4000 funtov (4500 evrov) dokonča ilustracije za novo izdajo Tujca, ki bo izšla pod okriljem založbe The Folio Society. Ostalih pet finalistov pa bo prejelo denarno nagrado v vrednosti 500 funtov (560 evrov).

Po besedah Sottlerjeve založba The Folio Society slovi po izjemno kakovostnih izdajah literarnih del, posebno pozornost pa posveča prav njihovi opremi in ilustracijam.