Slovenija 11.6.2011 8:00

V Sorici spominska slovesnost ob stoletnici smrti Ivana Groharja

Sorica, 11. junija - V okviru sklopa prireditev ob stoletnici smrti slikarja Ivana Groharja bo danes ob 17. uri v njegovi rojstni vasi Sorici osrednja spominska slovesnost. Preko celotnega današnjega dne v Sorici pričakujejo več sto umetnikov in ljubiteljev impresionizma, s koncerti pa bodo obudili tudi manj znano Groharjevo glasbeno žilico.

Predsednik odbora za organizacijo prireditev Groharjevega leta Miro Kačar je za STA pojasnil, da so na osrednjo spominsko slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, pisno in ustno povabili okrog 400 domačih osebnosti, umetnikov in ljubiteljev Groharja. Veliko udeležbo Kačar pričakuje zlasti, če jim bo naklonjeno tudi vreme. V skrajnem primeru pa bodo slovesnost namesto ob Groharjevem spomeniku izvedli v dvorani.

Obiskovalci so že dopoldne ob 11. uri vabljeni, da se udeležijo pohoda v približno uro hoda oddaljene Heblarje, kjer je Grohar preživel del otroštva. Tam jih bo pričakal Groharjev pranečak, ki bo spregovoril o življenju in delu svojega sorodnika. Preko celega dne pa bo več o Groharju mogoče izvedeti tudi v njegovi rojstni hiši v Sorici, kjer so sicer preko leta običajno najpogostejši obiskovalci šolarji iz vse Slovenije.

Prijatelji impresionizma se bodo lahko vpisali tudi v na novo odprto spominsko knjigo ter prisluhnili Slovenskemu oktetu in Petru Lovšinu, ki bo zvečer ob 20. uri v Sorici izvedel koncert na akustični kitari. Malo je namreč znano dejstvo, da je bil tudi Grohar kitarist in pevec. Z močnim in čistim baritonom je nastopal v številnih moških in mešanih zborih ter aplavze večkrat požel tudi na svojih nastopih s kitaro po loških odrih.

Grohar je za časa življenja po Kačarjevih pojasnilih užival precejšen ugled na glasbenem področju, zato bodo na tokratni prireditvi izpostavili tudi ta vidik njegovega življenja. Ob stoletnici smrti je Groharja z druge perspektive mogoče spoznati tudi na Loškem gradu, kjer je od 17. maja odprta razstava njegovega portretnega slikarstva Moč pogledov, kjer se kaže Groharjeva posebna naklonjenost do sokrajanov iz Sorice.

Groharjevo leto 2011, ki ga je razglasila občina Železniki, bo do konca leta zaznamovalo še več dogodkov. Ta mesec bo v Sorici, Dražgošah in Davči potekala likovna kolonija slovenskih študentov slikarstva, ki bodo 19. junija razstavljali v Groharjevi dvorani v Sorici, 30. junija pa bo občinski praznik občine Železniki posvečen posebej Groharju, ki je umrl v svojem 44. letu starosti 19. aprila 1911.