Svet 14.6.2011 5:30

Nemški filmski muzej po bo prenovi avgusta ponovno odprl vrata

Frankfurt, 14. junija - Nemški filmski muzej v Frankfurtu na Majni, ki se že več kot četrt stoletja uvršča med najzanimivejše muzeje v frankfurtski muzejski četrti, bo po prenovi 14. avgusta ponovno odprl vrata za obiskovalce. Okrog 20 mesecev trajajoča prenova muzeja bo stala več kot 13 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obiskovalci si bodo sliko o tem, kako je prenova uspela, lahko ustvarili že dva meseca pred uradnim odprtjem prenovljenega muzeja. Največja pridobitev prenove bo za dodatnih 1,8 milijona dolarjev urejena nova stalna razstava. V muzeju trenutno urejajo že prve vitrine. Na razstavi bo med drugim mogoče videti originalne kostume iz filmske klasike Osmi potnik Ridleyja Scotta in obleko, s katero je Romy Schneider osvojila svet kot Sisi. Poleg tega je Maximilian Schnell muzeju dal na razpolago svoj kipec oskarja, ki ga je prejel vlogo v filmu Sojenje v Nürnbergu (1961).

Samo za prezidavo so v muzeju načrtovali stroške v višini 11,5 milijona evrov. "To smo lepo izpeljali," je dejala predstavnica za stike z javnostmi v muzeju Lisa Dressler in dodala, da jim sedaj manjka le še 400.000 evrov za notranjo opremo, pri čemer so mišljeni stoli, ki bodo v vseh nadstropjih in bodo namenjeni obiskovalcem, da malo posedijo. V pritličju bo urejena mediateka, kjer si bodo lahko obiskovalci izposodili filme iz obsežnega arhiva in si jih tudi ogledovali.

V kleti bo urejena kino dvorana, v kateri pa zaenkrat še manjka klavir. Stari klavir je po besedah Dresslerjeve postal "žrtev prenove". V muzeju bo urejena tudi dvorana, v kateri bodo v prikazovali filme v 3D tehniki, še piše dpa.

Nemški filmski muzej je bil ustanovljen leta 1984. Prostore je dobil v stavbi iz 19. stoletja, ki so jo tedaj preuredili v muzej in sedaj modernizirali. Z zadnjo prenovo so v muzeju tudi povečali razstavne površine.

Od skupnih stroškov, ki bodo dosegli 13,3 milijona evrov, je mesto Frankfurt prispevalo 6,2 milijona evrov, dežela Hessen 2,5 milijona evrov in zvezna vlada 1,5 milijona evrov. Preostanek je muzej pridobil od sponzorjev in raznih skladov.