Slovenija 14.6.2011 9:53

Znana peterica nominirancev za večernico

Maribor, 14. junija - Znanih je pet nominirancev za 15. večernico za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo. To so Mate Dolenc s knjigo Maščevanje male ostrige (Mladika), Feri Lainšček s knjigo Barvice (Franc-Franc), Peter Svetina z Modrostjo nilskih konj (DZS), Bina Štampe Žmavc s knjigo Roža v srcu (Mladinska knjiga) in Janja Vidmar za Kebarie (Miš).

Z letnico 2010 je izšlo 261 izvirnih del. Člani žirije so se na prvi seji aprila odločili, da bodo v konkurenci literarnih del za 15. večernico upoštevali vsa slovenska mladinska izvirna leposlovna besedila, ki so izšla s to letnico. Za nadaljnjo presojo je žirija ohranila 38 del in na drugi seji izbrala peterico del, izmed katerih bodo v začetku septembra izbrali večernico, piše današnji Večer.

Žirijo za 15. večernico, nagrado Večera, založbe Franc-Franc ter revije Otrok in knjiga, so sestavljali predstavnik Društva slovenskih pisateljev Vlado Žabot, predstavnica IBBY in društva bibliotekarjev Ida Mlakar, predstavnica Časopisno-založniškega podjetja Večer Melita Forstnerič Hajnšek, predstavnica revije Otrok in knjiga Manca Perko in predstavnica podjetja za promocijo kulture Franc-Franc Dragica Haramija.

Ob jubileju bo Narodna in univerzitetna knjižnica v sodelovanju z revijo Otrok in knjiga, Večerom in Pionirsko knjižnico Ljubljana pripravila tudi razstavo o zgodovini večernice ob 15. obletnici prve nagrade za mladinsko otroško književnost pri nas, ki zajema vse ustvarjalce, ne le članov Društva slovenskih pisateljev.

Podelitev nagrade bo 23. septembra v novem kulturnem centru v Murski Soboti in bo letos še slovesnejša. Med drugim bo nastopila Neca Falk z Mačkom Murijem Kajetana Koviča, še piše Večer.