Svet 15.6.2011 6:00

Mozartov festival v Varšavi kot operni maraton

Varšava, 15. junija - Varšavska komorna opera bo na 21. Mozartovem festivalu, ki se bo začel danes, izvedla vsa Mozartova gledališka dela. Festival bo tako pravi operni maraton, je v ponedeljek napovedal direktor opere Stefan Sutkowski. "Še nobena operna hiša na svetu ni zaporedoma izvedla vseh Mozartovih odrskih del," je poudaril ob predstavitvi programa.

Mozartov maraton bo potekal v operni hiši, ki premore zgolj 159 sedežev, kar bo zagotovilo za intimne izvedbe, je besede Sutkowskega povzela francoska tiskovna agencija AFP. "Verjetno smo najmanjša operna hiša na svetu," je dejal.

Festival bo odprla Čarobna piščal, sledile ji bodo opere Don Giovanni, Figarova svatba, Cosi fan tutte in Beg iz seraja, pa tudi skladateljeva manj znana dela, kot sta mladostna dvodejanka Ascanio in Alba in opera buffa Gos iz Kaira (L'oca del Cairo).

Festival, ki bo trajal do 26. julija, bo poleg Mozartovih odrskih del vseboval tudi več komornih koncertov. Med drugim bodo izvedli priljubljeni Requiem in Mašo v c-molu.