Slovenija 18.6.2011 4:00

Poletna muzejska noč bo letos že osmič odprla vrata muzejev in galerij

Ljubljana, 18. junija - V Ljubljani in v še 30 slovenskih mestih bo drevi živahno tudi ponoči. Kar 80 slovenskih muzejev in galerij, ki se jim bodo pridružili tudi številni drugi zavodi in ustanove s programi iz področja kulturne dediščine, umetnosti, kulture in zgodovine, bo skupaj pripravilo več kot 200 dogodkov za obiskovalce vseh starostnih skupin.

Muzeji in galerije ter še nekatere druge ustanove bodo v sklopu Poletne muzejske noči vrata za obiskovalce brezplačno odprli od 18. do 24. ure. Ponudili bodo od razstav in vodstev do delavnic filmov, učnih ur in koncertov, je sporočila koordinatorka Poletne muzejske noči 2011 Lili Šturm.

Akciji se bo letos prvič pridružil državni zbor. Obiskovalci si bodo lahko v preddverju velike dvorane sami ali vodeno ogledali Pengovovo fresko Zgodovina Slovencev od naselitve do danes, razstavo Zgodovina slovenskega parlamentarizma in izbor devetih slik slovenskih impresionistov Riharda Jakopiča in Matije Jame iz umetniške zbirke državnega zbora, ki so sicer redko razstavljene in dostopne javnosti. Ob 19. uri bo udeležence vodenega ogleda nagovoril predsednik državnega zbora Pavel Gantar, so sporočili iz DZ.

Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem in Narodnim muzejem Slovenije na Metelkovi pa bo letos prvič potekal tudi festival O jej - Druženje do sitega ob naši hrani. Organizirata ga ministrstvo za kulturo ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, z njim pa želijo širši javnosti ob bogati kulturni ponudbi obeh muzejev predstaviti tudi hrano, pridelano na Slovenskem.

Poleg Ljubljane v Poletni muzejski noči letos sodelujejo še Bistra pri Vrhniki, Bled, Bohinj, Celje, Izola, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Laško, Litija, Jesenice, Maribor, Marezige, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenj Gradec, Šentjur, Škocjan, Škofja Loka, Tolmin, Velenje in Žalec.

Poletna muzejska noč je bila v Ljubljani prvič izvedena leta 2003. Prireditev, ki je nastala na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC), se je "prijela" in postala tradicionalna. Letos bo potekala že osmič.

Projekt, ki ga organizirata Skupnost muzejev Slovenije in MGLC, je bil že od začetka zasnovan tako, da predstavlja ustanove in njihove vsebine kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Povprečno Poletna muzejska noč pritegne od 15.000 do 20.000 obiskovalcev.