Slovenija 16.6.2011 7:00

V 19 slovenskih krajih festival Poletje Imago Sloveniae

Ljubljana, 16. junija - S sredino junija se bo v 19 slovenskih krajih začel 23. mednarodni glasbeni festival Poletje Imago Sloveniae. Za poletni glasbeni utrip bo v ambientih stavbne kulturne dediščine poskrbelo 266 glasbenikov iz 12 držav pretežno s klasično glasbo. Prvi koncert festivala bo drevišnji nastop španskega kitarskega virtuoza Ricarda Gallena v Ljubljani.

Eden največjih nevladnih kulturnih projektov, Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, širi vrhunsko glasbeno umetnost v številne slovenske kraje, kjer z oživljanjem starih mestnih jeder in zgodovinskih objektov bogati kulturno podobo in pomembno vpliva na kulturni, turistični in gospodarski razvoj krajev in regij.

Tudi tokrat bodo domači in tuji obiskovalci na 41 koncertih širom Slovenije prisluhnili predvsem klasični glasbi, nekaj pa jih bo tudi s področja jazza in etno glasbe. Večina koncertov bo brezplačnih, so sporočili iz ustanove.

Po nocojšnjem nastopu španskega kitarista Ricarda Gallena v Mestnem muzeju v Ljubljani bo festivalski utrip v Mursko Soboto ponesel Pihalni kvintet ARTvento s solisti, ki so s svojo virtuoznostjo osvojili vrsto prestižnih državnih in mednarodnih nagrad. Medtem ko bo v Ljubljani koncertiral priznani madžarski godalni kvartet Accord z inovativnim pristopom h klasični glasbi, se bo v Slovenj Gradcu predstavil Egiptovski filharmonični komorni orkester pod taktirko priznanega dirigenta Ahmeda El Saedija, ki je s številnimi uspešnimi koncerti pritegnil mednarodno pozornost kritikov in občinstva.

Baročno glasbeno muziciranje bo napolnilo grad Mokrice in dvorec Zemono ter atrij ljubljanskega Magistrata, kjer se bo s koncertno izvedbo monumentalne baročne opere Didona in Enej predstavila Vokalna akademija Ljubljana, prejemnica velike nagrade Evrope v Varni. Dobrna in Ljubljana bosta gostili mednarodni pihalni sekstet Sospiro, ki ga sestavljajo glasbeniki iz orkestrov, kot so Stuttgartski in Bremenski filharmoniki, Mladinski orkester Gustav Mahler, orkester Slovenske filharmonije in drugi.

Avgusta bo atrij Mestnega muzeja ponovno v znamenju mednarodno uveljavljenih godalnih kvartetov. Nastopila bosta češki kvartet Apollon z repertoarjem, ki poleg del klasičnih skladateljev vključuje tudi jazzovske ikone, in kvartet Dominant, ena vodilnih ruskih godalnih zasedb, ki pooseblja svetovno znano klasično rusko šolo.

V jazzovski maniri se bodo zvrstili koncerti na trgu v Kranjski Gori, atriju Velenjskega gradu in zdraviliški dvorani Dobrna, kjer bo ljubitelje swing jazza razveselila Mia Žnidarič s predstavitvijo svojega zadnjega albuma "Love You Madly".

Posebno pozornost so namenili obetavnim mladim slovenskim glasbenikom, zmagovalcem različnih tekmovanj. Med drugimi se bo občinstvu v Makolah, Velenju, Kranjski gori in Dobrni predstavila mlada virtuozinja na harmoniki, prejemnica prve nagrade in zlate plakete Temsig 2011 Tjaša Čerič. Koncert najboljših mladih slovenskih glasbenikov pa združuje deset umetnikov, ki bodo v Dobrni in Ljubljani izvajali avtorsko glasbo obetavnega mladega skladatelja in kitarista Nejca Kuharja.

Mladi talenti prihajajo tudi z Nove Zelandije. Pod taktirko dirigenta Antuna Poljanicha bo Auckland Youth Symphony Orchestra nastopil v Metliki, na Ptuju, v Velenju in Postojni.