Svet 17.6.2011 6:00

Nagrada Adenauer-de-Gaulle za Masurja in Bouleza

Pariz, 17. junija - Nemški dirigent Kurt Masur (83) ter francoski skladatelj in dirigent Pierre Boulez (86) sta letošnja dobitnika nagrade Adenauer-de-Gaulle. Umetnika sta si jo prislužila za pomemben prispevek k utrjevanju nemško-francoskega prijateljstva, je v sredo sporočilo nemško veleposlaništvo v Parizu. Oba sta dolgo časa delovala v obeh sosednjih državah.

Kurt Masur, dolgoletni dirigent Gewandhausa v Leipzigu, je med drugim v letih 2002 in 2008 vodil Francoski nacionalni orkester v Parizu in bil imenovan za njenega doživljenjskega častnega dirigenta. Pierre Boulez pa je bil po navedbah veleposlaništva kot dirigent v Nemčiji dejaven že v 50. in 60. letih. Že več let sodeluje z Berlinskimi filharmoniki, večkrat je dirigiral tudi na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu.

Nagrado Adenauer-de-Gaulle, vredno 10.000 evrov - to vsoto si bosta dobitnika razdelila, so prvič podelili 22. januarja 1988 ob 25. obletnici Elizejske pogodbe. Letos jo bodo podelili 20. junija v rezidenci nemškega veleposlaništva v Parizu.

V preteklosti sta nagrado med drugim dobila nemški slikar in kipar Anselm Kiefer in francoski umetnik Christian Boltanski, poroča nemška tiskovna agencija dpa.