Na hitro prelistano 18.6.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. junija - Pri založbi Učila International so izdali knjigo WikiLeaks: Julian Assange in vojna za svobodo informacij Davida Leigha in Lukea Hardinga, pri Modrijanu roman španske pisateljice Spremenljiva oblačnost. Didakta je izdala kriminalko Jensa Lapidusa Hitri zaslužek, Krtina pa tretji zvezek Antologije anarhizma, ki ga je uredil Žiga Vodovnik.

WIKILEAKS: JULIAN ASSANGE IN VOJNA ZA SVOBODO INFORMACIJ - RAZKRITA ZGODBA O VODJI WIKILEAKSA

Knjiga je delo priznanih Guardianovih novinarjev Davida Leigha in Lukea Hardinga, ki sta bila v samem središču medijske drame, ki se je odvijala zaradi objave okrog 250.000 tajnih diplomatskih depeš in strogo tajnih podatkov iz afganistanske in iraške vojne. Mednarodna neprofitna medijska organizacija, delujoča v okviru spletnega portala WikiLeaks, je razjarila najmočnejšo supersilo na svetu ter z odkrivanjem skrivnih dokumentov v zadrego spravila tudi številne druge države. Človek v ozadju teh razkritij je bil Avstralec Julian Assange, ki je svetovno slavo dosegel na zelo nenavaden način. Po vsem svetu so se pojavljala vprašanja, ali je Assange internetni odrešenik ali kibernetični terorist, borec za svobodo informacij ali spolni napadalec. Lani so na Švedskem proti njemu sprožili postopek zaradi obtožb o spolnih prestopkih, Interpol pa je za njim razpisal mednarodno poizvedovanje. Več vidnih ameriških konservativnih javnih osebnosti je izrazilo mnenje, da bi ga morali obravnavati kot pomembnega terorista oziroma sovražnega borca. S pomočjo raziskovalne ekipe svoje časopisne hiše sta Harding in Leigh - pri slednjem se je Assange v Londonu skrival - razkrila osupljivo zgodbo o vodji organizacije in njegovem razkritju. Delo sta prevedla Urška Pajer in Matej Frece.

SPREMENLJIVA OBLAČNOST - ROMAN, TEMELJEČ NA IZMENJAVI MONOLOGOV PRIJATELJIC

Roman prinaša epistolarni dialog oziroma monologa glavnih protagonistk, prijateljic, ki pisma pišeta, vendar jih iz različnih razlogov ne odpošiljata. Osrednja tema je vnovično obujanje prijateljstva, ki je po več letih zamrlo, a je vez še tako močna, da se lahko navzlic razdoru preteklosti poraja znova. Poročena Sofia Montalvo in samska Mariana Leon se po dolgih desetletjih srečata, obe v težavnem trenutku na svoji življenjski poti. Obljubita si, da si bosta dopisovali. Tako se začneta pisati njuna sedanja stvarnost in preteklost, kar sestavlja živahen kolaž s spremenljivim okvirom. Dela španske pisateljice Carmen Martin Gaite (1925-2000) sodijo v sam vrh sodobnih španskih literarnih stvaritev. Z madridskim delom pisateljev t.i. generacije petdesetih je delovala v krogu revije Revista Espanola. Napisala je vrsto odmevnih romanov in zbirk novel. Je ena najbolj prevajanih španskih avtorjev. Spremenljivo oblačnost, prvi avtoričin roman preveden v slovenščino, je poslovenila Marjeta Drobnič, spremno besedo pa je prispevala Maja Šabec.

HITRI ZASLUŽEK - LAPIDUSOVA KRIMINALKA, POSTAVLJENA V STOCKHOLMSKO PODZEMLJE

Lapidusov Hitri zaslužek v prevodu Mite Gustinčič Pahor je kriminalka o stockholmskem podzemlju, ki mu kraljuje "jugomafija". Knjiga je prava mala biblija sodobnega podjetništva, polna napotkov za pranje denarja, tihotapljenje prepovedanega blaga in hitro, nenadzorovano bogatenje. Protagonisti romana so Jorge, znan po najspektakularnejšem pobegu v zgodovini švedskih zaporov, mladi povzpetnik JW ter srbska gorila Mrado, ki skrbi za red in disciplino med prekupčevalci, prostitutkami in lokali pod nadzorom jugoslovanske mafije. Vse "junake" povezuje Radovan, kralj stockholmskega podzemlja. Jens Lapidus (1974) je odvetnik in trenutno eden najbolj branih švedskih avtorjev. Prvenec Hitri zaslužek skupaj z romanoma "Aldrig fucka upp" in "Livet deluxe" tvori stockholmsko noir trilogijo, ki mu je prinesla naziv najbolj prodajanega živečega švedskega avtorja. Kot odvetnik mnogih zloglasnih švedskih kriminalcev ima dober vpogled v stockholmsko podzemlje.

ANTOLOGIJA ANARHIZMA 3 - TRETJI ZVEZEK O ANARHISTIČNI MISLI

Tretji zvezek Antologije anarhizma nadaljuje zgodbo razvoja in bifurkacije anarhistične politične misli tam, kjer jo je leta 1986 končal Rudi Rizman z drugim zvezkom. Cilj antologije ostaja nespremenjen - obogatiti družboslovno in humanistično misel s pomembnimi prispevki anarhizma ter prispevati k boljšemu razumevanju te intelektualne tradicije. Delo prek izbranih tekstov avtorjev, kot so Howard Zinn, Noam Chomsky, Colin Ward, Murray Bookchin, Peggy Kornegger in John Zerzan, poskuša pokazati, da anarhizma ne gre razumeti kot naivno, utopično fantazijo, temveč kot jasno kritiko obstoječe družbene, ekonomske in politične ureditve. Delo je uredil Vodovnik, sicer profesor političnih znanosti na Fakulteti za družbene vede, prevedel pa Borut Cajnko.