Slovenija 18.6.2011 10:05

Zlati in srebrni abonma: Od Dunajskih simfonikov do mladih talentov

Ljubljana, 18. junija - Zlati in srebrni abonma Cankarjevega doma bosta v koncertni sezoni 2011/12 po napovedi njunih snovalcev nadaljevala zavezanost visokim glasbenim vrednotam. Prvi bo predstavil štiri simfonične projekte in dva, pri katerih bo v ospredju vokalni delež. Komorni cikel pa bo krmaril med uveljavljenimi mojstri in obetavnimi mladimi imeni.

Sezono zlatega abonmaja bodo oktobra odprli Dunajski simfoniki pod vodstvom Hansa Grafa, tako orkester kot dirigent sta v Sloveniji že nastopila. Na sporedu bosta klasicist Mozart in sodobnik Gottfried von Einem, simfonija večera bo Brahmsova druga. November bo v znamenju Beethovnove Slavnostne maše pod taktirko Philippa Herrewegheja, ki jo bo poustvaril s Collegiumom Vocale iz Genta, zborom Accademie Chiggiane iz Siene in "svojim" pariškim Orkestrom Elizejskih poljan.

Leto 2011 bo izzvenelo z Mahlerjevo zadnjo, deseto simfonijo, ki jo bo kot poklon zaključku Mahlerjeve stoletnice smrti izvedel Francoski državni orkester pod taktirko glavnega dirigenta Danieleja Gattija. Cenjeni italijanski maestro, ki redno sodeluje z najboljšimi evropskimi orkestri, bo na odru Gallusove dvorane gostoval prvič.

Marca 2012 v zlatem abonmaju pričakujejo Rotterdamsko filharmonijo, ki bo na prvi evropski turneji z novim glavnim dirigentom Yannickom Nezet-Seguinom. Mladi maestro je eno najobetavnejših dirigentskih imen. Za premierno predstavitev svojega dosedanjega dela z orkestrom je izbral barvit francoski program; v Ravelovi koreografski simfoniji Dafnis in Hloa se jim bo pridružil zbor Dunajske pevske akademije.

Aprila 2012 se bo vrnil Zbor ruske državne kapele z Valerijem Poljanskim, tokrat s skladbo Les Noces Igorja Stravinskega. Zaključni, majski koncert pa bo prispeval eden najboljših nemških radijskih orkestrov, Simfonični orkester Severnonemškega radia (NDR) iz Hamburga, ki mu je slovensko občinstvo nazadnje prisluhnilo leta 2008. Tokrat ga bo vodil Thomas Hengelbrock. Konec bo izzvenel z Beethovnovo tretjo simfonijo, Eroico.

Srebrni abonma bo oktobra odprl celovški pianist Ingolf Wunder, ki je mednarodno pianistično javnost razburkal z nastopom na Chopinovem tekmovanju v Varšavi 2010, kjer se je izkazal z izjemnimi interpretacijami poljskega skladatelja in osvojil več nagrad. Novembra bo v Ljubljani spet gostovala ena najslovitejših ameriških zasedb, godalni kvartet Emerson, ki že 35 let zastopa vrhunsko klasično kakovost v komorni glasbi za godala.

Januarja 2012 bodo abonenti komornega cikla po dolgem času v družbi z Moniko Leskovar, ki je pred kratkim postala solo čelistka Münchenske filharmonije. V Ljubljani bo prvič nastopila z glasbenim partnerjem, Sicilijancem Giovannijem Sollimo. Njun repertoar se giblje na presečišču različnih slogov in avtorjev ter sega vse do avtorskih skladb Sollime.

Februarski koncert bo prispeval poljski kitarist Marcin Dylla, zmagovalec več kitarskih tekmovanj, koncertant velikih orgel v Gallusovi dvorani pa bo Madžar Laszlo Fassang, glavni organist v veličastni Palači umetnosti v Budimpešti.

Sezono bo sklenil pianist Pierre-Laurent Aimard. Je reden gost vseh pomembnih pianističnih festivalov in velja za mojstra klasičnega sloga, ki v sporede uspešno vpleta tudi interpretacije manj znanih in sodobnih skladb, so sporočili iz Cankarjevega doma.