Slovenija 19.6.2011 5:00

Clugov Radio and Juliet na gostovanju v Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg, 19. junija - Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Sankt Peterburg v Rusiji, kjer bo danes ob 20. uri s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil v gledališču Mariinski. Predstava poteka v okviru priznanega sanktpeterburškega festivala Zvezde belih noči in gala baletnega koncerta Denisa Matvienka, so sporočili iz SNG Maribor.

Radio and Juliet je sodoben spoprijem koreografa in umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga z istoimensko tragedijo elizabetinskega dramatika Williama Shakespeara na glasbo angleške glasbene skupine Radiohead.

Ob Clugu plešejo še Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Gaj Žmavc. V današnji predstavi pa se jim bosta pridružila še baletna plesalca Denis in Anastasia Matvienko.

Denis Matvienko, po rodu Ukrajinec, je prvi glavni plesalec Mariinskega gledališča, veliko časa pa je bil glavni plesalec tudi v kijevskem Državnem baletu. Njegov repertoar obsega vse pomembnejše vloge iz klasičnega baleta ter iz baletne klasike 20. stoletja. Čeprav velja za mojstrskega interpreta klasičnega baletnega repertoarja, ga privlači tudi sodoben plesni izraz. S Clugom je sodeloval že v baletu Quatro, ki ga je bilo nedavno moč videti tudi v Mariboru.

Festival Zvezde belih noči je leta 1993 ustanovil umetniški direktor gledališča Mariinski Valerij Gergijev. Od svoje ustanovitve festival pridobiva na moči, popularnosti in mednarodni prepoznavnosti, njegovo trajanje pa se je iz nekdaj deset dni podaljšalo na tri mesece. Vsako leto program zajema najboljše operne in baletne uprizoritve, velika simfonična dela, vrhunce komorne glasbe in nove premiere.

Festival se imenuje po kratkotrajnem poletnem pojavu bela noč, ko sonce v Sankt Peterburgu ne zaide. Tako občinstvo iz znamenitega gledališča ob polnoči stopa v dnevno svetlobo.