Slovenija 19.6.2011 5:30

Na vpis na Unescov seznam kulturne dediščine upa 42 kandidatov

Pariz, 19. junija - V Parizu se bo danes začelo 35. zasedanje mednarodnega odbora za svetovno dediščino, ki bo odločal o nominacijah za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine. Med njimi je tudi Slovenija, ki skupaj s Francijo, Nemčijo, Švico, Avstrijo in Italijo upa na vpis prazgodovinskih kolišč okoli Alp.

Na vpis na Unescov seznam, ki sedaj vsebuje 911 kulturnih in naravnih znamenitosti, upa 42 nominacij iz 40 držav. Šest dežel se poteguje prvič: Barbados, Jamajka, Mikronezija, Palau, Kongo in Združeni arabski emirati, saj na seznamu doslej še niso bile zastopane, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg Slovenije, Francije, Nemčije, Švice, Avstrije in Italije so skupno nominacijo oddale še Francija, Argentina, Belgija, Nemčija, Japonska in Švica, in sicer delo arhitekta Le Corbuisera (1887-1965).

Odbor za svetovno dediščino, v katerem so predstavniki 21 držav, bo zasedal do 29. junija.

Slovenija se je pripravi skupne serijske transnacionalne nominacije za vpis kulturne dediščine na Unescov seznam pridružila na povabilo Švice kot vodilne partnerice. Prazgodovinska kolišča na Ljubljanskem barju so zastopana in predstavljena z dvema lokacijama v občini Ig.