Slovenija 17.6.2011 17:24

Zlati red za zasluge v roke Petru Kovačiču Peršinu in Bogdanu Gromu

Ljubljana, 17. junija - Predsednik republike Slovenije Danilo Türk bo zlati red za zasluge podelil esejistu, publicistu in dolgoletnemu uredniku Založbe 2000 Petru Kovačiču Peršinu ter likovnemu umetniku in kiparju Bogdanu Gromu, piše v uradnem listu.

Odlikovanje RS bo Kovačič Peršin prejel za svobodoljubnost v svojem publicističnem delu, s katerim je vztrajno, odločno in požrtvovalno odpiral intelektualna obzorja slovenskega duha.

Grom zlati red prejme za bogat ustvarjalni opus, s katerim je vseskozi opravljal poslanstvo ambasadorja odličnosti in imenitnosti slovenske kulture, piše v uradnem listu.

Peter Kovačič Peršin, rojen leta 1945, je končal študij filozofije na Teološki fakulteti v Ljubljani ter diplomiral iz slavistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti. Dolgo vrsto let je bil glavni urednik revije 2000, ki jo je leta 1969 ustanovila skupina študentov. Idejno se je navezovala na izročilo personalistične filozofije in na socialno gibanje, zagnala je proces demokratizacije slovenske družbe in začrtala smeri modernega ovrednotenja slovenstva.

Objavil je vrsto razprav, esejev in člankov s področja družboslovja, literarne zgodovine in filozofije. Lani je prejel Rožančevo nagrado za Vrnitev k Itaki: Slovenci v procesih globalizacije. Bil je prvi predsednik Slovensko-krščanskega socialnega gibanja, ki je bilo ustanovljeno marca 1989. Iz omenjenega gibanja je novembra istega leta nastala Stranka krščanskih demokratov.

Bogdan Grom se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu, leta 1957 se je preselil v ZDA. Umetnost je študiral v Perugi, Benetkah, Rimu in Ljubljani. Po drugi svetovni vojni se je za nekaj časa preselil na Ptuj, kjer je poučeval na gimnaziji, nato pa se je do odhoda v ZDA vrnil v Trst. Njegova dela so na ogled v številnih javnih prostorih, kot so cerkve, sinagoge, muzeji, mestni trgi in veliki trgovski centri.

V New Yorku je najbolj znana njegova oprema Armenske katedrale sv. Vartana. Svoj pečat je pustil tudi v slovenski cerkvi Sv. Cirila v East Villageu, med drugim z upodobitvami križevega pota in svetnikov sv. Antona in sv. Frančiška. Umetnikovo življenjsko pot je pred leti ovekovečila tudi RTV Slovenija v dokumentarnem filmu.