Slovenija 17.6.2011 20:34

Delo: Muzeji: ojej ali ojoj (18. 6.)

Ljubljana, 17. junija - Muzejska služba na Slovenskem je v zadnjem desetletju naredila velik korak naprej, čeprav ji nekateri še vedno očitajo okostenelost in zastarelost. K temu ni pripomogla le obnova nekaterih muzejev. Premaknilo se je v "glavah" tako muzealcev kot "porabnikov" njihovih uslug, piše Milan Vogel v Delovi Temi dneva.

Vse več ljudi, predvsem starejših, se aktivno vključuje v nastajanje in uresničevanje muzejskih programov, muzeji postajajo dostopnejši za tako ali drugače hendikepirane obiskovalce, razveseljivo je dejstvo, da so nekatere delavnice za otroke razprodane. Muzeji s tem čedalje bolj uresničujejo svoje osnovno poslanstvo, da niso le skladišče "odsluženih" predmetov, temveč kraj, kjer se nekaj dogaja in se zato ljudje zbirajo in družijo.

Gospodarska kriza je res oplazila tudi muzeje, prav tako jim ne bo privoščil mirnega dela napovedani rebalans proračuna in zmanjšanje denarja za kulturo za kar osemintrideset milijonov, kar je v primerjavi z drugimi resorji nesramno veliko, vendar se z ustreznimi programi in dogodki da marsikaj nadomestiti.

Ena boljših odločitev sedanje ministrice za kulturo Majde Širca je ta, da za kulturo ni odgovorno le resorno ministrstvo, ampak tudi druga. Letošnji prvi festival O jej - druženje do sitega ob naši hrani, ki bo v okviru letošnje poletne muzejske noči na muzejski ploščadi na Metelkovi in ga skupaj organizirata ministrstvi za kulturo ter kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je smerokaz v pravo smer. Namreč, da se ob poletni muzejski noči, ki velja za največjo promocijsko akcijo slovenskih muzejev in galerij, promovirata tudi domača hrana in pijača, ki jima ni mogoče odrekati vrednosti kulturne dediščine, sklene novinar.