Slovenija 26.6.2011 10:00

Fokus letošnjega Borštnikovega srečanja na Slovaški

Maribor, 26. junija - Osrednji slovenski gledališki festival Borštnikovo srečanje bo po lanski obsežni prenovi programa letos postregel še z eno novostjo. Ta novost je programski sklop Fokus, v okviru katerega se bo vsako leto predstavila druga država. Kot prvi bo ta čast pripadla Slovaški, saj bodo letos podrobneje predstavili sodobno slovaško dramatiko in gledališče.

"Maja letos je v okviru festivala Nova drama v Bratislavi tekel slovenski fokus, kjer sta se slovensko gledališče in dramatika kar dosti intenzivno predstavila, in na podoben način se bomo odzvali tudi mi," je pojasnila umetniška direktorica festivala Alja Predan.

Fokus bo obsegal prevode treh sodobnih slovaških dram. Izbrali so si dela Hipermarket Viliama Klimačka v prevodu Nives Vidrih, Kratki stiki Vladislave Fekete v prevodu Alje Predan ter "Zuza Ferenczova: Solitaire.sk" Antona Medowitsa v prevodu Špele Sevšek Šrame.

Vsi trije prevodi bodo bralno uprizorjeni v okviru festivala Borštnikovo srečanje, po vsej verjetnosti na Prvi Gimnaziji v Mariboru ali v Naskovem dvorcu v izvedbi študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) pod mentorstvom režiserke Yulie Roschina. Če bodo finančne možnosti dopuščale, bodo izdali tudi publikacijo prevedenih dramskih tekstov z uvodno študijo slovaške teatrologinje Elene Knopove.

Slednja bo imela tudi predavanje o sodobnem slovaškem gledališču in dramatiki. Direktorica Gledališkega inštituta v Bratislavi Vladislava Fekete pa bo predstavila delovanje te institucije. "Tudi Slovenija je dala pobudo za ustanovitev slovenskega gledališkega inštituta, ki je ustanova, ki jo v Sloveniji ob tako dobri gledališki produkciji strahotno pogrešamo," je na predstavitvi programa letošnjega Borštnikovega srečanja, ki bo potekal od 14. do 23. oktobra, pojasnila Predanova.

Slovaška se bo sicer letos predstavila tudi v okviru mednarodnega programskega sklopa Mostovi, na katerem bo gostovala slovaška predstava M.H.L. gledališča P.A.T. in Studia 12 v zasnovi in režiji Slave Daubnerove.