Slovenija 21.6.2011 10:08

Začenja se Seviqc Brežice 2011

Brežice, 21. junija - Letošnji festival stare žlahtne glasbe Seviqc Brežice bo v sredo, 22.junija, uvedel koncert poezije in liturgij srednjeveške Španije v izvedbi španske Capelle de Ministres. Do 4. septembra se bodo v 19 slovenskih občinah od Goričkega do Kopra in od Škofje Loke do Dobove zvrstili koncerti, na katerih bo sodelovalo 14 glasbenih skupin z vsega sveta.

"Za razliko od minulih let, ko smo organizirali kar 44 koncertov, jih bo letos le 30, kajti gospodarska kriza je prizadela tudi naš projekt. Število nastopov in vseh izdatkov smo bili primorani oklestiti, kljub temu da so lokalne skupnosti želele ohraniti sodelovanje. Slovenske občine kot pomemben sofinancer koncertov, si v sedanjem položaju nastopov pač ne morejo privoščiti," je o letošnji izdaji festivala za STA povedal Klemen Ramovš, direktor in umetniški vodja, ki se z organizacijo festivalov stare glasbe ukvarja že skoraj 30 let.

Tudi vrednost celotnega projekta je po besedah Ramovša od nekdanjih 700.000 evrov okrnjena na letošnjih 550.000, a Seviqc 2011 gledano v celoti vendarle ne bo posebej okrnjen. "Ob koncertih namreč pripravljamo spremljajoče dogodke, od katerih posebej omenjam delavnice in mojstrske tečaje v Škofji Loki s poudarki na komorni glasbi, pa več predavanj o stari glasbi po Sloveniji. Letos se bosta izvajalcem stare glasbe z vsega sveta pridružili še skupini iz Hrvaške in prvič tudi srbski izvajalci bizantinske pravoslavne glasbe," je napovedal.

Festival Seviqc Brežice se je letos povezal s producenti iz Avstrije in Madžarske. Organizatorji bomo skupaj pod blagovno znamko Treartes predstavljali najbolj znane poustvarjalce stare glasbe. "Naj omenim, da se bodo številnim dosedanjim objektom naše kulturne dediščine, gradovom in sakralnim objektom, letos pridružili znani gradovi Bogenšperk, Grad z Goričkega, Lemberk ter gradovi iz Škofje Loke, Izlak pri Zagorju in Slovenske Bistrice," je še dejal Ramovš.

Med koncerti je posebej omenil otvoritveni nastop španskih glasbenikov, ki bodo muzicirali na replikah instrumentov iz leta 1472, odkritih na freskah katedrale v španski Valencii. Razstavo teh fresk, ki predstavljajo 12 angelov s starimi instrumenti bodo jeseni postavili tudi na Ljubljanskem gradu. Sicer pa je Ramovš posebej ponosen na gostovanje dveh skupin iz daljne latinske Amerike: s Kube prihaja slovita Ars Longa z glasbo iberske Amerike 17. in 18. stoletja, iz Argentine pa Capilla del Sol z mašami in salvami jezuitskega misijona v bolivijskem deževnem gozdu.

"Skratka, Seviqc Brežice ohranja kakovost in sodelovanje vrhunskih glasbenih umetnikov z vsega sveta, letos pa bo med njimi tudi naš sestav Nova Schola Labacensis, ki se bo predstavil z zanimivim programom Korenine flamenca," je poudaril direktor in umetniški vodja festivala.

Kljub vsem ekonomskim zagatam, dodaja Ramovš, bo brežiški festival ostal sinonim za staro glasbo in obdržal bo sloves odlične in visoko cenjene prireditve, kar mu priznavajo umetniki, producenti, strokovne kritike ter seveda obiskovalci, ljubitelji stare glasbe od srednjega veka do začetka 20. stoletja.

S koncerti z avtentičnimi instrumenti na avtentičen izvajalski način festival predstavlja svetu tudi prestižne objekte naše bogate kulturne dediščine. Seviqc - Semper Viva Quam Creata (Vedno živa, kakor ustvarjena.) bo ostal prepoznaven v glasbenem svetu še naprej kot vrhunski festival, ki predstavlja evropsko in svetovno glasbeno zapuščino.