Slovenija 20.6.2011 16:43

Kulturniki: Vlada z rebalansom dokazuje, da ne mara kulture

Ljubljana, 20. junija - Vlada s predlogom rebalansa proračuna dokazuje, da ne mara kulture in knjige, so v javnem pismu vladi zapisali predstavniki štirih kulturnih ustanov. "Država zna za neumnosti zapravljati z lopato, a zelo varčno šteje žličice za dejavnosti, ki so navsezadnje najvišji družbeni smisel," menijo.

Predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, predsednik slovenske sekcije PEN Marjan Strojan, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl in predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih so v pismu vladi zapisali, da "je iz politike počasnega zategovanja pasu prešla na stiskanje za vrat".

Vlada po njihovem mnenju s predlogom rebalansa proračuna dokazuje, da ne mara kulture in knjige. "Že dva meseca po tem, ko je Slovenija v Ljubljani na svetovnem vrhu knjige ves svet ponosno poučila, kako ravnati s knjigo, jo lastna vlada trdo postavlja v izložbo z docela nasprotnim zgledom," so zapisali.

Ni res, tako četverica podpisanih, da kultura naše življenje bogati, v resnici ga omogoča. "Ali varčevanje pri kulturi pomeni, da si država želi le kulturno nezahtevne in neizobražene podložnike?" se sprašujejo in dodajajo, da je zmeda v preferencah tistih, ki danes sprejemajo odločitve, kronična.

Četverica podpisanih vlado ob tem opozarja, da vsako krnjenje njihovih možnosti prispeva k nadaljnjemu siromašenju in odrinjanju njihove dejavnosti, ki je Slovence ohranila kot narod in ima pomembne zasluge za osamosvojitveni prevrat. "Predvideni rebalans vodi k njeni evtanaziji," so zapisali.

Do predlaganega rebalansa letošnjega proračuna, ki predvideva znižanje odhodkov za 455,5 milijona evrov, je bila prejšnji teden kritična tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Rebalans po njenih besedah drastično posega v kulturo, saj predvideva za 38 milijonov evrov manj sredstev. To je po njenem mnenju proporcionalno več kot za druga področja.

Ministrstvo je s sprejetim proračunom za leto 2011 dobilo približno 215 milijonov evrov, s predlaganim rebalansom pa bo moralo sredstva sredi leta skrčiti za 38 milijonov evrov oziroma za 18 odstotkov. Da tudi kultura nosi delež krize, se zavedajo, vendar pa se jim ta znesek zdi nesprejemljiv. "Do te številke preprosto ne pridemo," je dejala ministrica.