Slovenija 21.6.2011 13:56

Na Festivalu Radovljica glasbeno potovanje od srednjega veka do danes

Ljubljana, 21. junija - Na letošnjem festivalu Radovljica, ki že 29 let oživlja staro glasbo, se bodo od 6. do 23. avgusta predstavili glasbeniki iz devetih držav z glasbo od srednjega veka pa do danes. Eden pomembnejših koncertov bo nastop kontratenorista Jamesona Bowmana, je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški vodja festivala Domen Marinčič.

Festival bo v nedeljo, 31. julija, uvedla srednjeveška tržnica starih slovenskih obrti in slavnostni dvig festivalske zastave. Koncertni del pa se bo pričel v soboto, 6. avgusta, z nastopom nemškega vokalnega ansambla s 30-letno tradicijo Die Singphoniker. Ob spremljavi zgodovinskega klavirja bo ansambel izvedel večglasne pesmi za moške glasove Franza Schuberta.

V ponedeljek, 8. avgusta, bo sledil koncert francoske baročne glasbe, ki jo bosta izvedla slovenska solistka na kljunasti flavti Mateja Bajt in čembalist Egon Miajlović. Tenorist in igralec Ian Honeyman bo s svojim ansamblom Black Narcissus nastopil v torek, 9. avgusta. Skupina bo predstavila vizijo apokalipse iz časa puritanske Anglije. V sredo, 10. avgusta, bo s Honeymanom potekala delavnica za solopevce. Ta dan bosta nastopila tudi Gunnar Idenstan in violinistka Lisa Rydberg iz Švedske, ki bosta predstavila glasbo Johanna Sebastiana Bacha iz časa njenega nastanka, kot so jo igrali švedski ljudski godci.

Kot je poudaril Marinčič bo eden od vrhuncev festivala recital Jamesona Bowmana, ki je že več kot 40 let eden vodilnih svetovnih kontratenoristov. V petek, 12. avgusta, se bo predstavil s pianistom Andrewom Plantom in angleško glasbo iz štirih stoletij. Ljubitelji pihal bodo na svoj račun prišli v soboto, 13. avgusta, ko se bo v Radovljico vrnil italijanski ansambel Zefiro z glasbo za pihalni sekstet avstrijskih in nemških mojstrov 18. stoletja.

Modernejša glasba bo predstavljena v torek, 16. avgusta, ko bosta skupaj nastopila Milko Lazar na klavikordu in Svetlana Makarovič. Izvedla bosta Sago o Hallegerd, preoblikovano islandsko Sago o Njalu iz 13. stoletja.

Orglavec Yves Rechsteiner in tolkalec Henri-Charles Caget bosta nastopila v petek, 19. avgusta, v baročni cerkvi v Veselovem z arijami in plesi iz oper Jean-Philippa Rameauja, ki velja za največjega francoskega opernega skladatelja 18. stoletja.

Glasbeno potovanje s Cipra v Aragonijo v 15. stoletju bo v soboto, 20. avgusta, v cerkvi v Radovljici uprizoril španski ansambel Canto Coronato. Festival pa se bo zaključil v torek, 23. avgusta, s uprizoritvijo krvave zgodbe o renskem zlatu iz staroislandskega epa Edda, ki je najstarejši ohranjeni zapis zgodbe o pohlepu in maščevanju, v izvedbi francoskega ansambla Sequentia.

Kot je na novinarski konferenci še pojasnila predsednica društva Ljubiteljev stare glasbe Radovljica Marija Kolar bo na festival tudi letos organiziran brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane. Večina koncertov bo v baročni dvorani Radovljiške graščine.