Slovenija 22.6.2011 14:17

Založba Ognjišče ob 20. obletnici Slovenije izdala zbornik Slovenskih 20

Ljubljana, 22. junija - Založba Ognjišče je na novinarski konferenci predstavila izdajo zbornika Slovenskih 20, ki vsebuje uvodne nagovore različnih akterjev slovenske osamosvojitve, ki so v okviru radijskih oddaj radia Ognjišče nastali ob 20. obletnici Slovenije. V okviru obletnice pa so izdali še dve knjigi, Zgodbo ti povem in Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem.

Zbornik Slovenskih 20 je nastal v okviru jubileja slovenske osamosvojitve, vsebuje pa uvodne nagovore različnih akterjev slovenske osamosvojitve, ki so nastali na šestih javnih radijskih oddajah radia Ognjišče.

Urednik informativnega programa radia Alen Salihović je namreč v Celju, Veržeju, Novem mestu, Mariboru, Vipavi in Ljubljani organiziral okrogle mize, h katerim so povabili številne goste, ki so vsak s svojega področja osvetlili dogodke osamosvajanja, prispevke v zborniku pa so spisali po zvočnem zapisu.

Med drugim so v zborniku tudi prispevki teologa Ivana Štuheca, predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta, obrambnega ministra v času osamosvajanja Janeza Janše, publicistke Spomenke Hribar, nekdanjega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana in drugih.

Štuhec je tako na okrogli mizi v Celju opozoril, da je "stanje duha, v katerem se trenutno nahajamo, žalostno in zaskrbljujoče". Oman je v Mariboru dejal, da je "od vseh nas odvisno, kakšno Slovenijo bomo imeli jutri", Janša pa je poudaril, da če Slovenije "takrat ne bi ubranili po vojaški poti, njene samostojnosti ne bi bilo". Lojze Peterle je v Vipavi spomnil na prispevek Svetega sedeža pri osamosvajanju Slovenije in dodal, da je "potrebno nenehno delati za ugled države".

Na današnji novinarski konferenci so predstavili tudi deseto knjigo zbirke Zgodbe za dušo in umetnostno-zgodovinsko knjigo Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem. Duhovnik in urednik omenjene zbirke Božo Rustja je zbirko označil kot izredno uspešno in kot "primer, kako se da sodobnemu človeku približati duhovno vsebino". Zgodbe v knjigi so zato večinoma kratke, vzete iz različnih tradicij.

Fotograf in avtor knjige Umetnost svetega - Cerkve na Slovenskem France Sterle je poudaril, da je knjiga nastala predvsem ob dejstvu, "da je bila večina slovenskih cerkva v zadnjih dveh desetletjih vzorno obnovljenih", knjigo pa si je zamislil "kot galerijo vsega lepega v zvezi s cerkvami slovenske dežele". Večji del knjige je slikovni s kratkimi teksti o posameznih svetiščih, ob fotografijah pa so tudi starozavezni citati.