Slovenija 22.6.2011 16:19

Zgodovinska mesta z Acto Slovenico vabijo nove goste

Škofja Loka, 22. junija - Zgodovinska mesta Slovenije bodo s skupnimi akcijami in promocijo skušala pritegniti več obiskovalcev. V ta namen je bil oblikovan tudi vodnik po 11 starih mestnih središčih Acta Slovenica. Z vodnikom želijo v zgodovinskih mestih, kjer verjamejo v turistični potencial, prepričati Slovence, da del svojega dopusta preživijo pri njih.

Projekt, vreden 250.000 evrov, za katerega je Združenje zgodovinskih mest Slovenije (ZZM) prejelo 150.000 evrov nepovratnih sredstev, preostanek pa so financirale občine in lokalno gospodarstvo, so vodje projekta predstavile na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki. Pojasnili so, da je bil povod za izdelavo vodnika dosedanje premajhno poznavanje kulturno in zgodovinsko bogatih mestih središč.

Z vodnikom želijo povečati turistično potrošnjo in zadržati goste v Idriji, Kopru, Kranju, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Tržiču in Celju za dlje kot en dan. Želijo spodbuditi odkrivanje in spoznavanje kulturne dediščine, oživiti kulturni turizem in spodbuditi z različnimi prireditvami tudi nočno življenje v mestnih jedrih, je pojasnila generalna sekretarka ZZM Mateja Hafner Dolenc.

Acta Slovenica je pravkar izdana promocijska brošura z zemljevidom po produktih in lokacijah, v kateri je predstavljeno po pet zanimivosti in po pet ponudnikov različnih storitev iz vsakega mesta. Podaljšek akcije Acta Slovenica, ki jo je mogoče dobiti v informacijskih središčih vseh 11 mest, pa bo Vodnik po zgodovinskih mestih, kjer bodo podrobneje predstavljena tako mesta kot ponudniki.

V prvi vrsti je Acta Slovenica namenjena slovenskim gostom, ki si želijo oddahniti od vsakdanjega vrveža. Goste želijo pritegniti tudi z nagradno igro, v kateri imetniki Acte sodelujejo tako, da ob obisku zanimivosti mesta in ponudnikov, ki so predstavljeni v brošuri, zbirajo nalepke.

Obiskovalce vabijo v mesta, ki imajo dobro ohranjeno stavbno dediščino in mestna jedra zaščitena kot kulturne spomenike. "Vsi smo prepričani, da ta naša mesta predstavljajo velik neodkrit potencial. So pravi umetnostni zakladi, ki najbrž še niso dovolj razkriti. Zato smo z našim projektom želeli spodbuditi domače in tuje turiste, da si ta mesta ogledajo in jih spoznajo," je poudarila Hafner Dolenčeva.

V ZZM predlagajo, da Slovenci del poletja preživijo v domačih zgodovinskih mestih, ki po besedah generalne sekretarke poleg dediščine ponujajo tudi neštete zanimive kulturne prireditve in kulturo bivanja ter turistično ponudbo na zavidljivi ravni. Tudi v trendih globalnega turizma je potencial zgodovinskih mest velik, saj turisti vse bolj iščejo poglobljene produkte, ki jih stara mestna središča že imajo, le bolje jih morajo predstaviti.