Slovenija 23.6.2011 8:48

V MGLC zbirka grafik Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Ljubljana, 23. junija - Mednarodni grafični likovni center (MGLC) bo čez poletje gostil zbirko grafik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Postavitev, na kateri bo na ogled 143 grafičnih del 36 slovenskih avtorjev, nosi naslov Zakladi slovenske grafike 1955-2005 in bo posvečena 20. obletnici samostojne Slovenije. Odprtje bo drevi ob 20. uri.

Zbirka, ki jo je uredil Lojze Gostiša, je bila prvič predstavljena leta 2006 v Skopju. Leta 2007 je bila dopolnjena z deli slovenskih avtorjev iz zamejstva in ponovno, a ne v celoti, predstavljena leta 2008 na Ljubljanskem gradu. Zbirka jasno in pregledno predstavlja eno najpomembnejših področij naše polpretekle zgodovine umetnosti, so ob razstavi zapisali v MGLC.

V zbirki, katere donator je novomeška Krka, so s svojimi deli večinoma zastopani pripadniki ljubljanske grafične šole. Ta je zrasla ob Mednarodnih grafičnih bienalih in tehničnem učenju ljubljanske likovne akademije. Njen neformalni začetek je povezan z letom 1955 in prvo mednarodno grafično razstavo, kasneje bienalom. Udeležba na bienalu je bila umetniku vstopnica v skupino, ki je pozneje šolo določala.

Glavne značilnosti skupine umetnikov ljubljanske grafične šole, ki se je uveljavila v obdobju od leta 1955 do 1970, so bile prizadevanje za visoko tehnično popolnost grafičnega lista, večinoma izvedenega v tehnikah jedkanice in akvatinte; preciznost in dorečenost grafičnih listov, kjer ni spontanosti, gestualnosti ali dekorativnih hotenj; podajanje patinaste površine, večinoma v svetli tonski lestvici; pri veliki večini predstavnikov dosledno vztrajanje na robu predstavnega sveta; težnja po osamosvojitvi grafike kot medija; kreativna navzočnost umetnika v celotnem procesu nastajanja grafičnega lista od ideje, tehnoloških postopkov do odtisa.

Na razstavi, ki bo na ogled do 4. septembra, so z deli zastopani Zvest Apollonio, Janez Bernik, Janez Boljka, Bogdan Borčić, Lucijan Bratuž, Jože Ciuha, Riko Debenjak, Štefan Galič, Bojan Gorenec, Samuel Grajfoner, skupina Irwin, Božidar Jakac, Andrej Jemec, Metka Krašovec, Tomaž Kržišnik, Lojze Logar, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Adriana Maraž, Živko Marušič, Kiar Meško, France Mihelič, Jožef Muhovič, Zoran Mušič, Valentin Oman, Klavdij Palčič, Marjan Pogačnik, Marij Pregelj, Jože Spacal, Lojze Spacal, Tinca Stegovec, Branko Suhy, Gorazd Šefran, Marijan Tršar, Karel Zelenko in Mojca Zlokarnik.