Slovenija 24.6.2011 4:00

V Mariboru se pričenja Festival Lent

Maribor, 24. junija - V Mariboru se bo danes pričel Festival Lent, ki vsako poletje razgiba kulturno dogajanje v tem mestu. Festival bo do 9. julija ponudil okoli 450 prireditev, med katerimi organizatorji kot vrhunce napovedujejo mednarodni folklorni festival Folkart, ognjemet in nastop legende reggaeja Jimmyja Cliffa.

Maribor. Plakat Festivala Lent 2011. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Plakat Festivala Lent 2011.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Uradno se bo največji slovenski poletni festival pričel danes ob 11. uri z dvigom festivalske zastave na Grajskem trgu. Na plavajočem glavnem odru pa bo zvečer dogajanje odprl gala koncert s 300 gosti, na katerem bodo moči združili pihalni orkester, osem zborov ter dva solista.

Vsak dan se bodo vrstile dejavnosti za otroke in športne dejavnosti, zvečer pa koncerti, gledališke predstave in drugi nastopi. Med novostmi so novo prizorišče na pravkar obnovljenem Trgu Leona Štuklja, kjer bo najverjetneje zaživelo ulično gledališče, ter oder za elektronsko glasbo v Udarniku.

Po besedah direktorja Narodnega doma Vladimirja Rukavine, ki vodi festival, "vedno odličen" in najbolj množično obiskan folklorni festival Folkart tudi letos ne bo razočaral. V Maribor bodo prišli folkloristi iz Čila, Kalmikije, Bolgarije, Nepala, Irske, Hrvaške in Slovenije.

Festival Lent je zastavljen v enakih finančnih okvirjih kot lani. Veliko dogodkov je brezplačnih, za ostale pa je treba imeti t.i. popotni list, za katerega je treba odšteti 22 evrov.