Slovenija 23.6.2011 21:20

Delo: Kultura.kom: Neizpolnjena pričakovanja (24. 6.)

Ljubljana, 23. junija - Povsem zaresna napoved, da bodo po prazniku državnosti zgledu predsednika stranke Zares sledile tudi tri ministrice iz te stranke ter predčasno izstopile iz vlade, nam ponuja priložnost za prvo splošno oceno opravljenega dela v skrajšanem mandatu ministrice za kulturo Majde Širca, piše Slavko Pezdir v Delu.

Na področju spreminjanja področne zakonodaje je bilo mogoče opaziti več demokratičnega dialoga s predstavniki zainteresiranih strok in splošne javnosti, kar je zelo podaljšalo čas "dozorevanja" zakonskih aktov. Na filmskem in medijskem področju je šele po dveh letih usklajevanj prišlo do preobrazbe Filmskega sklada RS v Slovenski filmski center.

Novi zakon o RTV Slovenija na referendumu ni dosegel niti minimalne podpore volivcev. Predlog novega medijskega zakona odločilna javna in parlamentarna razprava šele čakata. Nepričakovano referendumsko zavrnitev je doživela "ad hoc" pripravljena novela zakona o arhivih. Na področju reforme delovanja javnih zavodov na MzK niso prišli dlje od ustanovitve projektne skupine za pripravo ustreznih izhodišč.

Kot edini korak v obljubljeni smeri lahko ocenimo le ustanovitev javne agencije za knjigo, ki se je kljub prvim očitkom izkazala za obetaven prostor avtonomnega programskega vpliva in odgovornosti pristojne javnosti.

Ni se mogoče izogniti domnevi, da je vzporedno z upadanjem moči in vpliva stranke Zares v vladni koaliciji izgubljala moč in vpliv tudi "njena" ministrica za kulturo, zaradi česar so kulturi v aktualnem rebalansu odrezali kar štirikrat več, kot bi ji smeli po standardnem deležu v državnem proračunu, zaključuje komentator.