Slovenija 25.6.2011 9:00

Mandić v performansu o vlogi igralca kot stroja za emocije

Ljubljana, 25. junija - Marko Mandič bo drevi ob 20. uri v Stari mestni elektrarni premierno izvedel solo performans Mandićstroj. V njem igralec in performer raziskuje vlogo igralca kot stroja za proizvodnjo emocij, kot medija identifikacije in kot telesa fascinacije. V dobri uri bo Mandić izvedel kar 37 različnih vlog.

Vse vloge, ki jih bo Mandić drevi predstavil, so "avtentične kreacije" iz predstav, v katerih je nastopil med letoma 1998 in 2010. S tem, ko bo čez svoje telo pognal skoraj 40 likov, bo uprizoril jedro igralca, ki ga ni mogoče reducirati na vlogo, so sporočili iz Vie Negative, ki je producent predstave.

Pod režijo in scenografijo performansa se podpisuje umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec. Za luč in tehniko bo poskrbel Igor Remeta. Večina kostumov, rekvizitov in glasbenih vložkov, uporabljenih pri performansu, izvira iz originalnih predstav.

Mandić je dolgoletni član ansambla ljubljanske Drame, že vrsto let pa sodeluje tudi z društvom za sodobne scenske umetnosti Via Negativa. Leta 2009 je Mandić prejel nagrado Prešernovega sklada. V obrazložitvi je tedaj pisalo, da se je Mandić na odru Drame pred 14 leti pojavil kot svetal žarek, nabit z energijo in mladostno, skoraj še otroško čustvenostjo, ki je pretresla avditorij. "Čista duša, ki se odpira v svet, da bi s svojo zgodbo mogla seči do vsakega gledalca," so tedaj zapisali.