Slovenija 25.6.2011 8:30

V Škofji Loki se začenja Historial

Škofja Loka, 25. junija - Bogato zgodovinsko in etnološko dediščino Škofje Loke bo letos ponovno prikazal sklop prireditev, združenih v Historial 2011, ki se začenja z današnjim rokodelskim sejmom. Dogodke v okviru zgodovinskega festivala, ki izhaja iz tradicionalne prireditve Venerina pot, bo z zaključkom v torek zaokrožil festival historične glasbe in plesa.

Tradicionalna prireditev Venerina pot, ki je vse od leta 1995 prikazovala srednjeveško življenje Škofje Loke, je lani prerasla v štiridnevni Historial. "Želimo obeležiti različna zgodovinska obdobja Škofje Loke vse od leta 1400 do 18. stoletja," je za STA pojasnila Andreja Ravnihar Megušar s škofjeloške občine in dodala, da se bodo v štirih dneh zvrstili številni zgodovinsko in etnološko obarvani dogodki, s poudarkom na lokalni dediščini škofjeloškega območja.

"V Historial smo skušali združiti vso bogato zgodovino Škofje Loke in se ne omejiti le na srednji vek, kot to delajo številna mesta," je za STA poudaril direktor Razvojne agencije Sora Rok Šimenc, ki prireditev organizira. Pojasnil je, da pri izvedbi sodeluje kar 20 loških institucij, največ izmed njih prav na današnjem rokodelskem sejmu s sprejemom freisinškega škofa, starodavnimi plesi, promenado, rokodelnicami in igrarijami za otroke.

V nedeljo se bodo obiskovalci zbrali pri 500 let stari Nacetovi hiši, kjer bo potekala delavnica o lokostrelstvu in lončarstvu, zvečer pa bo predstava Coprniška krvava rihta v Loki. V ponedeljek bo potekal mednarodni posvet o potresih in razvoju mest na ruševinah preteklosti. Celotno dogajanje pa bo vse do torka spremljal festival stare glasbe Musica Locopolitana.

Organizatorji si v Škofji Loki zlasti danes nadejajo veliko obiskovalcev z Gorenjske in Osrednje Slovenije. Kot je prepričan Šimenc, ima Škofja Loka pokazati veliko več kot le mestni trg in grad.