Svet 27.6.2011 6:00

V Liverpoolu velika razstava Magrittovih del

Liverpool, 27. junija - V galeriji Tate v Liverpoolu je na ogled razstava del belgijskega slikarja Reneja Magritta (1898-1967), ki nosi naslov Princip veselja (The Pleasure Principle). Do 16. oktobra si je na razstavi mogoče ogledati okrog 100 slik iz muzejev in zasebnih zbirk z različnih koncev sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na razstavi doslej manj poznane fotografije, kratki filmi, reklamni plakati in pisma razkrivajo nove dimenzije v ustvarjanju umetnika. Razstava je nastala v sodelovanju z dunajskim muzejem Albertina, kjer bo postavljena od novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah direktorja galerije Tate Christopha Grunenberga to ni retrospektivna razstava. Postavitev namreč želi osvetliti kompleksnost umetnika in njegovo relevantnost za današnji čas. Kot je dejal Gruneberg, želijo predstaviti manj poznane plati Magritta.

Rene Magritte je študiral v Bruslju. Od leta 1927 je živel v Parizu in se priključil nadrealistom okrog Andrea Bretona. Po letu 1930 je spet živel v Bruslju. Imel je številne razstave, tudi v ZDA.

Magritte velja za enega najpomembnejših slikarjev nadrealizma. Ni sledil podzavesti, temveč je skušal stvarnost predstaviti v novih, presenetljivih oblikah. Njegove mnogokrat paradoksalne in enigmatične podobe so polne simbolov sanj, otroških spominov, hrepenenja in nedosegljive sreče, naslikane v iluzionistični perspektivi in s pozornostjo do detajla.