Slovenija 27.6.2011 10:03

Drevi se začenja tradicionalno srečanje saksofonistov

Nova Gorica, 27. junija - Z drevišnjim koncertom Jeana-Yvesa Fourmeauja na saksofonu in Marylise Fourmeau na klavirju v frančiškanskem samostanu Kostanjevica se bo začelo tradicionalno, že 15. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji. Festival se bo zaključil v nedeljo, ob bogati koncertni ponudbi ponuja tudi mojstrski tečaj s priznanimi saksofonisti in tekmovalni del.

Mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji, ki nastaja v soorganizaciji Kulturnega doma Nova Gorica, Glasbene šole Nova Gorica in Glasbenega društva Saksofonija, postaja vse bolj razpoznavno. Tako bo Nova Gorica po podatkih prirediteljev gostila 65 mladih saksofonistk in saksofonistov iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Italije, Francije, Španije, Portugalske, Avstrije, Nemčije, Švice, Belgije, Nizozemske, Poljske, Ukrajine in nekaj azijskih držav.

Med novostmi velja izpostaviti mojstrske tečaje, ki so zamenjali tradicionalno mednarodno poletno šolo saksofona. Izkušnje namreč kažejo, da je v času tekmovanja zanimanje za poletno šolo manjše. Zato so se organizatorji odločili uvesti tridnevne mojstrske tečaje, ki jih bodo vodili trije izvrstni saksofonisti, ki so obenem tudi člani žirije 6. mednarodnega tekmovanja saksofonistov, in sicer: Miha Rogina, Jean-Yves Fourmeau in Daniel Gauthier.

Mojstrski tečaji so odprti za udeležence različnih nivojev znanja saksofona in ne predvidevajo starostnih omejitev. Na tečaje se je prijavilo kar 30 saksofonistov iz 13 držav.

V okviru letošnjega srečanja bo potekalo tudi šesto bienalno mednarodno tekmovanje saksofonistov, ki sodi pod pokroviteljstvo Združenja evropskih tekmovanj za mlade glasbenike.

Tekmovanje bo potekalo v dveh starostnih kategorijah, skupno pa je prijavljenih 48 saksofonistov in saksofonistk. Zmagovalca v obeh kategorijah bosta dobila več možnosti koncertiranja, Kulturni dom Nova Gorica pa bo najbolje ocenjenemu slovenskemu saksofonistu omogočil honoriran koncert na 16. mednarodnem tekmovanju saksofonistov.

Člani žirije v vsaki kategoriji poleg treh nagrajencev izberejo še najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja za nagrado mesta Nova Gorica in najboljšo izvedbo programa tekmovalca ali tekmovalke (starost med 16 in 19 let), ki se šola ali živi v Evropi.

Štiridnevno tekmovanje bo spremljala 5. članska mednarodna žirija pod vodstvom Jean-Yvesa Fourmeauja.

Mednarodno srečanje saksofonistov pa bo tudi v znamenju festivala, na katerem bodo skozi ves teden na različnih prizoriščih potekali številni koncerti vrhunskih glasbenikov, ki bodo popestrili poletno dogajanje v središču mesta in okolici. Zazveneli bodo zvoki saksofona v različnih glasbenih zvrsteh in barvah, od klasičnih koncertov do večerov jazz glasbe. Obisk koncertov bo brezplačen.