Svet 28.6.2011 5:30

V Guggenheimovem muzeju v Bilbau abstraktno slikarstvo

Bilbao, 28. junija - V Guggenheimovem muzeju v Bilbau je od sredine junija na ogled razstava, posvečena abstraktnemu slikarstvu. Na postavitvi z naslovom Slikarska abstrakcija 1949-1969: Izbor iz Guggenheimovih zbirk so predstavljena v glavnem dela iz Guggenheimovih zbirk v New Yorku in Bilbau, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Razstava raziskuje vodilne trende v severno-ameriškem in evropskem slikarstvu v 50. in 60. letih minulega stoletja in razkriva presenetljive podobnosti v umetnosti obeh kontinentov.

V ZDA je povojno obdobje zaznamoval pojav avantgard - abstraktni ekspresionizem, akcijsko slikarstvo in pop art. V Evropi so podobne tendence - odklanjanje tradicionalnih kompozicijskih form v prid gestualnega slikarstva - umetniki izražali skozi art informel in tašizem.

Na razstavi, ki bo na ogled do 8. januarja prihodnje leto, so na ogled dela umetnikov, kot so Jackson Pollock, Willem de Kooning, Ellsworth Kelly, Robert Rauschenberg, Karel Appel, Alberto Burri, Antoni Tapies, Yves Klein, Jean Tinguely, Piero Manzoni in drugi, še piše na spletni strani muzeja.